×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Katasztrófavédelmi vihartanácsok

2021.06.26 - 08:25
Megosztás:
Katasztrófavédelmi vihartanácsok
A nagy hőséget nagy viharok váltják, s az esetleges balesetek elkerülése érdekében a katasztrófavédelem megfogalmazott pár jó tanácsot.

Narancsszínű viharriasztás váltja a kánikulai vörös kódot, intenzív zivatarokkal és heves, orkánszerű széllel — a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit, ugyanakkor pár hasznos tanácsot is megfogalmazott.

Amennyiben megoldható, senki ne parkoljon fák alá, a kitörni készülő vagy már tomboló viharban a gyalogosok a fáktól, épületektől kissé távolabb haladjanak, nehogy az esetlegesen letörő ágak, cserepek, betörő ablak szilánkjai megsebesítsék őket, s igyekezzenek mielőbb védett helyre jutni — de ne sátrak vagy gyenge szerkezetű építmények alá, mert a viharos szél azokat is megbonthatja, s a lezuhanó ágakat sem fogják fel.

Ha valaki épp túrázik, piknikezik vagy szabadstrandol, amikor nagy villámlással járó vihar közeleg vagy kapja el, ne magányosan álló fa alá húzódjon be! Inkább bokrok alatt keressen menedéket, kerülje a kimagasló, exponált helyeket, tisztásokat — az autóba ülve pedig húzza fel az ablakot, és a fémrészeket ne érintse meg! Ilyen időjárásban a nyílt vízi fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben fokozott a villámcsapás veszélye, ezért mindenképp távolodjunk el a parttól!

Természetesen a lakás biztonságos falai között is van pár dolog, amire viharos időben figyelmi kell: ajánlott az elektromos berendezések áramtalanítása (beleértve a klímaberendezéseket is), az ajtókat, ablakokat szorosan zárjuk be — és a háziállatokat is, hiszen a vihar rájuk is hatással van, viselkedésük kiszámíthatatlanná válik.

Ha a vihart követően leszakadt vagy megrongálódott elektromos kábelt látunk, ne próbáljuk arrébb rúgni-piszkálni, azonnal jelentsük a 112-es egységes segélyhívón.

Sz. K. M.
 

"Hééé, medve!", üzente az ISU munkatársa a brassóiaknak a RO-ALERT rendszeren keresztül; belső vizsgálat indult az ügyben
Belső vizsgálatot rendelt el a Brassó Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetősége, miután az intézmény diszpécserszolgálatának egyik munkatársa az 'Ursul baaa!" ('Hééé, medve!') szavakkal kezdődő üzenettel figyelmeztette a lakosságot a RO-ALERT rendszeren keresztül egy medve jelenlétére a megyeközpontban.
Viharokra és nagy mennyiségű esőre figyelmeztetnek a meteorológusok
Légköri instabilitásra és nagy mennyiségű csapadékra vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország nagy részére.
Narancssárga viharriasztást adtak ki 18 megyére
Narancssárga riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 18 megyéjére a várható viharok és felhőszakadás miatt.
Cookie