×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
11 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Szatmárnémeti

Kasszagépek: nagyon büntet az ANAF

2021.06.10 - 13:00
Megosztás:
Kasszagépek: nagyon büntet az ANAF
Fotó: bizmap.ro
Június végéig kell a nagy cégek kategóriájába tartozó egységeknek rákapcsolódniuk az adóügynökség szerverére a pénztárgépeikkel, a kisvállalkozásoknak november végéig kell megtenniük ezt.

Óriási bírságokat fog kiszabni az Országos Adóügynökség (ANAF) azokra a cégekre, amelyek a megszabott határidőig nem használnak megfelelő pénztárgépeket, és azok nincsenek online kapcsolatban az ANAF erre a célra kifejlesztett szervereivel. Az adóügynökség elnökének 435/2021 számú rendelete értelmében a nagyvállalkozások kategóriájába tartozó cégek kasszagépeinek e hónap végéig kell bármikor elérhetővé válniuk az adóügynökség számára, a közepes, kis- és mikrovállalkozásoknak november harmincadikáig van idejük ezt megoldani. Ugyanez a Hivatalos Közlönyben ez év március 30-án megjelent jogszabály rendelkezik arról is, hogy mekkora lehet a büntetés a nem megfelelő módon használt pénztárgépek esetében.

Büntetés és elkobzás

Ha megfogják valamelyik céget, hogy nem a megfelelő pénztárgépet használja, 10 ezer lejtől 20 ezer lejig terjedő bírsággal sújthatják, továbbá felfüggesztethetik a tevékenységét addig, amíg be nem szerzi a megfelelő pénztárgépet, vagy be nem állítja azt online üzemmódba, és ki nem fizeti a bírságot. Sőt, az adóellenőrök elkobozhatják az összes olyan bevételt, amelyik szabálytalanul használt pénztárgéppel való nyitvatartás idején termelődött.

Átprogramozás

A pénztárgéphasználattal kapcsolatos megkeresésünkre az ANAF illetékese elmondta, hogy akár már most össze tudna kapcsolódni az adóügynökség az összes üzemben lévő pénztárgéppel, a rendszer működik és stabil. Ezzel arra céloztak, hogy nem kell feltétlenül kivárni a határidő lejártát, ha itt az ideje az időszakos szerviznek, karbantartásnak, már most ráállítható az online kasszagép az ANAF-féle adatközlő rendszerre. A kasszagép beprogramozását, a szükséges kiegészítők csatlakoztatását bármelyik szakszervizben meg kell tudniuk csinálni az ott dolgozóknak.

Princz Csaba


 

Bevételek nyomában az ANAF
Kell a pénz az államnak, nemcsak a cégek vannak bajban a koronavírus miatt, hanem az ország költségvetése is.
Lesz e-kasszagép-rendszer?
Három évvel ezelőtt kezdődött az online kasszagépek fokozatos bevezetése a kiskereskedelmi forgalmat is bonyolító cégek esetében, az adóügynökség rendszere azonban azóta sem működik.
Jár a jóváírás adóbefizetéskor
Amiket a vírushelyzet sem változtatott meg a helyi adók terén: maradnak a szokásos jóváírások. Amit megváltoztatott: sokkal egyszerűbb online hozzáférést szerezni és online befizetni.
Cookie