×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Kártérítést kapnak az államtól

2021.07.23 - 11:56
Megosztás:
Kártérítést kapnak az államtól
Fotó: Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal, archív felvétel
Szatmár megyében 49 lakos 103 500 lej összértékű támogatást kap a központi hatóságtól a májusi áradások nyomán, míg az érintett önkormányzatok 8 623 000 lej kormánytámogatásban részesülnek.

Ötven bélteki lakos igényelt gyorssegélyt, miután az özönvízszerű májusi esőzés után a víz elöntötte házaikat, 49 kérelmet jóvá is hagytak — derült ki a tegnap megtartott prefektusi kollégiumi ülés keretében. A Szatmár Megyei Szociális Kifizetések Ügynökségének (AJPIS) igazgatója, Tivadar Ildikó Emese számolt be az ügynökség által a 2021. január 1. és 2021. július 22. közötti időszakban kifizetett állami gyorssegélyekről. Az említett időszakban 50 igénylés érkezett, melyekben gyorssegélyért folyamodtak a Szatmár megyei lakosok. Mind az 50 igénylés Béltek községbeli lakosoktól érkezett, akik a május 13-ai özönvízszerű esőzés miatt kerültek nehéz helyzetbe, hiszen az árvíz elöntötte házaikat. Az AJPIS keretében dolgozó szociális ellenőrök és a Béltek községben tevékenykedő szociális munkás által készített szociális ankét, illetve a Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság által készített jegyzőkönyv alapján — melyben pontosan számba vették, milyen károkat okozott a május 13-ai árvíz — 49 kérelmet hagytak jóvá 103 500 lej értékben. A javasolt támogatások értéke 500 lej és 7000 lej között változott a lakóházakban keletkezett kár és a családok, egyedül élő személyek megrongálódott javainak értéke függvényében. A kárfelmérést és -becslést szintén a megyei vészhelyzeti bizottság készítette és írta össze a jegyzőkönyvben. Amint arról lapunk hasábjain is beszámoltunk, minden idők egyik legnagyobb felhőszakadása mosta el Szakaszt, Alsó- és Felsőboldádot, Nagyszokondot, Nántűt, Krasznabélteket és Szoport május közepén, amikor mindössze hat óra leforgása alatt négyzetméterenként 70 liter eső zúdult a térségre, a legintenzívebb két órában pedig 50 liter. A jelentős esőhozam szinte percek alatt duzzasztotta fel a Mária-, a Cserna- és a Nanda-patakot, elöntve mindent, ami az útjukban állt. Az áradások következtében házak dőltek részben össze, több mint 110 gazdaság került víz alá, sok helyen gumicsónakokkal kellett kimenekíteni az otthonaikban rekedteket, 100 embert kellett kilakoltatni, majd' ezer juh elpusztult, megyei utak rongálódtak meg.

Az AJPIS a 2021.06.18/10201 és a 2021.06.26/10684 számú folyamodványokat küldte el az Országos Szociális Kifizetések Ügynökségéhez, melyhez minden szociális ankét másolatát csatolták. Az elbírálás során egyetlen szakaszi lakos kérelmét utasították el, mivel a megyei vészhelyzeti bizottság jegyzőkönyvének 16-os tételében az áll, hogy nem a lakóház rongálódott meg a természeti csapás következtében, hanem bizonyos építőanyagok (cement, mész, vakolat, gerendák, szarufák, gipszkarton).

Nem csak a lakosoknak jár a kártérítés, de az érintett önkormányzatoknak is kormánytámogatást ítéltek meg a helyreállításra. Altfatter Tamás prefektus és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke ismertette a szerdán elfogadott kormányhatározat azon tételét, melyben a természeti csapások nyomán keletkezett meghibásodásokat kell kijavítani, elsősorban a helyi infrastruktúrában. A kormányhatározat értelmében a 2021-es árvíz nyomán a a Szatmár megyei községek összesen 8 623 000 lej támogatásban részesülnek, melyből Krasznabéltek község 543 000 lej, Bogdánd község 2 019 000 lej, Szokond község 6 056 000 lej, Szopor község pedig 5000 lej kártérítéshez jut, áll a prefektusi hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Sógor Beáta

 

 

 

További erdélyi folyószakaszokon rendeltek el árvízvédelmi készültséget
Öt erdélyi folyóra adtak ki hétfő este elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztást a hidrológusok.
Elsőfokú árvízriasztás van érvényben Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyei folyószakaszokon
Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye folyóira.
Kormánytámogatás az árvízkárok helyreállítására
A kormány szerdai ülésén 148,7 millió lejes támogatást hagyott jóvá az áradások és földcsuszamlások által sújtott 17 megye számára.
Cookie