×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
3 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Külföld

Kárpátaljára is ellátogat Novák Katalin?

2022.11.26 - 09:48
Megosztás:
Kárpátaljára is ellátogat Novák Katalin?
Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij (Fotó: Kárpáti Igaz Szó)
Éjszakai vonatútja után szombat reggel megérkezett Kijevbe Novák Katalin magyar köztársasági elnök. Péntek délután szivárgott ki, hogy Novák Katalin Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására kijevi látogatást tesz. Kárpátaljára is várják.

Biztonsági okokból a budapesti elnöki rezidencia, a Sándor-palota egyelőre nem ad tájékoztatást Novák Katalin magyar államfő kijevi útjáról. A Kártái Új Szó értesülései szerint Novák Katalin vasárnap Kárpátaljára is ellátogat, a legfőbb közjogi méltóság gyújtja meg az első gyertyát a Beregszász központjában elhelyezett adventi koszorún.

Bizalmas információk

A találkozóról egyik államfő sem posztolt a közösségi médiában, ami mögött nyilvánvaló biztonsági okok húzódnak meg, a sajtó kérdéseit a Sándor-palota is azzal hárította el, hogy a köztársasági elnök programjairól „kellő időben” adnak tájékoztatást. Ez valószínűleg a két politikus találkozása és Novák Katalin visszatérése után történhet meg később történik meg.

Legmagasabb szinten

Novák Katalin személyében a legmagasabb rangú politikus látogat Ukrajnába február 24., vagyis azóta, hogy Vlagyimir Putyin elnök parancsára az orosz hadsereg egységei megtámadták Ukrajnát. A budapesti és a kijevi vezetés nincs túl szívélyes viszonyban egymással közeli kapcsolata miatt, amelyet az Orbán-kormány a Putyin-rezsimmel ápolt – összegez a Népszava.

Önhatalmú Orbán kormány?

Maga a miniszterelnök annak ellenére nem járt még Ukrajnába a háború kitörése óta, hogy Volodimir Zelenszkij meghívta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont kétszer is szakított időt arra, hogy Oroszországba menjen. Magyarország eközben vétóval fenyegeti azt a 18 milliárd eurós hitelfelvételt, amelynek az összegét az Európai Unió Ukrajna működésének a fenntartására fordítaná. Ehelyett, az Orbán-kormány kvázi önhatalmúlag, kétoldalú tárgyalásokat kezd a kijevi vezetéssel a Magyarországra eső része, 187 millió euró folyósításáról.

Princz Csaba