×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
23 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmár megye

Károkat okozott a viharos erejű szél a megyében

2023.03.28 - 11:43
Megosztás:
Károkat okozott a viharos erejű szél a megyében
Szamoskrassó és Szamoslippó között egy kidőlt fához riasztották a hatóságot. Képünk illusztráció. (Fotó: Leah Rose Photography)
Kidőlt fák, leszakadt villanyvezeték és megrongálódott tetőszerkezet – egyelőre ilyen, a viharos szél okozta károk miatt riasztották a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget.

Pusztított a Szatmárban is végigsöprő, 55-65 km/h feletti erősségű szélvihar  — a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget eddig három helyszínre riasztották a különböző károk elhárítására.

Szamoskrassó és Szamoslippó között egy, a viharos szél által kidöntött fát kellett eltávolítsanak az úttestrőla katonai tűzoltók, Sándormajoron leszakadt villanyvezetéktől kellett “felszabadítsák” az utat, Csomaközön pedig egy lakóház megrongálódott tetőszerkezetéhez riasztották őket.

Ugyanakkor a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség a szerencsétlenségek elkerülése érdekében arra hívja fel a lakosok figyelmét, hogy legyenek óvatosak az utakon, és kerüljék azokat a területeket, ahol olyan hirdetőtáblák, fák vagy villanyoszlopok vannak, amelyek könnyen kidőlhetnek. A gyalogosoknak pedig igencsak ajánlatos elkerülni az épp építkezés/felújítás alatt álló épületek melletti közvetlen közlekedést, de az olyan épületeket is jó tisztes távolságban kikerülni, amelyek már megbontott, megrongálódott vakolattal, stukkókkal, díszítőelemekkel „büszkélkednek”. Az ilyen épületek kiugró részei (például teraszai) alatt sem ajánlott menedéket keresni, mivel nem biztonságosak. 

Ami a sofőröket illeti, a hatóság azt tanácsolja, hogy járművüket a fáktól vagy villanyoszlopoktól biztonságos távolságban parkolják le, ugyanakkor távolítsák el azokat a fákat vagy száraz ágakat, amelyek a vihar során leeshetnek, és sérülést vagy anyagi kárt okozhatnak. 
Különösen fontos, hogy a szél vagy ágak tépte, földre hullott vezetékeket semmilyen esetben nem szabad megérinteni!

Végül, de nem utolsósorban az erős szélben való nyílt tűz használatának tilosságára emlékeztetnek: a szél ugyanis nagyon rövid idő alatt átterjesztheti a tüzet épületekre, raktárakra, erdőkre és elektromos hálózatokra.

A vészhelyzetben való viselkedésre vonatkozó további információk, illetve a veszélyes időjárási események előfordulására vonatkozó egyéb hasznos adatok a fiipregatit.ro portálon vagy a DSU alkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető a Google Play Store-ból és az AppStore-ból.

Hírszerkesztő
 

Heves vihar lesz délután
Nagy erejű szél fog átsöpörni Szatmár megyén a kedd délutáni/esti órákban. Már reggel óta narancssárga viharjelzés van érvényben, nem kizárt a Ro-Alert riasztás délutánra.
Viharok és kánikula után jön az enyhülés
Van egy kevés esély arra, hogy már hétfőn essen – de most viharriasztás nélkül –, viszont szerdára már komolyabb mennyiségű csapadékot mondanak, ami tartós lehűlést is hoz magával.
Figyelmeztet a román külügy: vörös és narancssárga riasztás az Egyesült Királyságban az Eunice vihar miatt
A külügyminisztérium figyelmezteti azokat a román állampolgárokat, akik Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságába készülnek utazni, hogy az Eunice viharciklon miatt a brit hatóságok vörös és narancssárga jelzésű riasztást adtak ki orkánerejű szélre.