×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Karantén: mi igaz és mi nem?

2020.12.19 - 08:45
Megosztás:
Karantén: mi igaz és mi nem?
Fotó: SZFÚ archív
A külföldről hazajövők karanténkötelezettségével kapcsolatban vaskos félretájékoztatások és még vaskosabb álhírek is lábra kaptak a karácsonyi ünnepek közeledtével.

Ahogy közeledik a karácsony, úgy bolydul fel egyre jobban az „internet népe”, hiszen — teljesen érthető módon — nagyon sokan szeretnék itthon, családjukkal tölteni az ünnepeket. A közösségi portálok fórumain egymást érik a Romániába való beutazással, karanténkötelezettséggel vagy -mentességgel kapcsolatos kérdések no meg a gyakran vaskosan félretájékoztató válaszok és álhírek — utóbbi kategóriában röppent fel nemrég az a minden valóságalapot és hivatalos bejelentést nélkülöző kacsa, és masszívan tartja is magát, miszerint karácsony napjaiban (december 24–26.) bárki bárhonnan teljesen szabadon, azaz karanténkötelezettség nélkül jöhet be Romániába. Ez sajnos nem igaz, az országba való belépés feltételei továbbra is változatlanok: aki a magas kockázati besorolású országokból (ezek listáját hetente frissítik) érkezik, annak bizony két hétre házi elkülönítésbe kell vonulnia. Amennyiben belépéskor felmutat egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet, három napig tartózkodhat az ország területén, aki viszont három napnál hosszabb romániai tartózkodást tervez, annak két hétre karanténba kell vonulnia, viszont a karantén nyolcadik napján igényelheti a koronavírus-tesztelést, s ha a teszt eredménye negatív, a tizedik karanténnapon számára megszűnik a lakásba zártság. (A házi elkülönítésbe vonulás alól természetesen továbbra is mentesülnek az úgynevezett „kivételezett” kategóriákba tartozók, azaz az átingázók, diákok stb.).

A 14 napos karantén megszakítható — de csak nyomós okkal (például külföldi munkaszerződése van, és vissza kell mennie dolgozni, vagy fontos gyógykezelésre van előjegyzése külföldi klinikán stb.), amit bizonyítani is kell. Ilyen esetben a megyei bevetéskoordináló és vezető központhoz (CJCCI) kell fordulni, és méltányossági kérelmet benyújtani, s az általa kibocsátott engedéllyel el lehet hagyni Romániát. Az igényléshez az igazoló iratok mellé csatolni kell a személyi igazolvány másolatát, valamint azt a határozatot, amelynek alapján az országba való belépéskor karanténba küldték, a kérvényben romániai telefonszámot is fel kell tüntetni elérhetőségként, a lakcímet, ahol a karantént tölti, és értelemszerűen azt is, hogy milyen dátumon szeretne távozni az országból, melyik határátkelőnél és milyen rendszámú autóval.

Orvosi vizsgálatra, kezelésre menne?

Nem is azzal van gond, hogy átmenne Magyarországra (ott ugyanis még mindig érvényben van a 24 óra/30 km), hanem azzal, hogy mi történik, amikor visszatér az orvosi kivizsgálásról, kezelésről, hogy kéthetes karanténba kell-e vonulni. Az országos vészhelyzeti bizottság október 13-i módosító rendelkezése sajnos eléggé sokféleképpen értelmezhetően fogalmaz: az országba visszatérve mentesülnek a karanténkötelezettség alól azok, akik olyan orvosi beavatkozásra/kezelésre utaztak el, amelyet itthon nem lehet elvégezni (például krónikus veseelégtelenségben szenvedők, onkológiai esetek stb.). Ennek a megfogalmazásnak az értelmében pedig aki előjegyzés szerinti szakorvosi vizsgálatra vagy bármilyen más konzultációra menne, hazatéréskor karanténba kell vonulnia — merthogy elvileg ugye mindenféle szakorvos nálunk is megtalálható, felkereshető. Persze az már teljesen más kérdés, hogy ha valaki például hosszú évek óta egy magyarországi kardiológushoz jár, az most hirtelen honnan tud elővarázsolni itthon egy szakembert, akinek nincs telezsúfolva az előjegyzési naptára, és fogadni is tudja.

Szabó Kinga Mária

Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Élénkült a cigarettacsempészet
Igencsak megélénkült a cigicsempészés: a csempészek igyekeztek bepótolni a tavalyi, járványhelyzet miatti kiesést, és a drágulás miatti jelentősen nagyobb keresletnek is megfelelni.
Cookie