×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Kánikula idején fokozottan ügyeljünk az élelmiszerek vásárlásakor

2021.06.24 - 11:15
Megosztás:
Kánikula idején fokozottan ügyeljünk az élelmiszerek vásárlásakor
A hőségre való tekintettel ellenőrző akciókat indít az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) az élelmiszerpiacokon, vendéglátóhelyeken, közélelmezési egységekben, és ugyanakkor azt tanácsolja a lakosságnak, hogy legyenek különösen éberek az élelmiszerek vásárlásakor ebben az időszakban.

Az Agerpres hírügynökségnek kiküldött közlemény értelmében a fogyasztóvédelmi felügyelők gyorséttermekben, önkiszolgáló éttermekben, büfékben, pizzériákban, vendéglőkben, teraszokon, sörözőkben fognak ellenőrzéseket végezni. Az élelmiszerek és italok minőségét, a szavatosság lejárati idejét, a tárolási, szállítási, forgalmazási és feldolgozási körülményeket ellenőrzik.

A hőségben nem megfelelően szállított, tárolt és forgalmazott élelmiszerek komoly veszélyeket jelentenek a fogyasztók egészségére nézve, emiatt ügyeljenek, honnan vásárolják meg élelmüket ebben az időszakban, figyelmezteti a fogyasztókat Claudiu Dolot, az ANPC elnöke.

Paul Anghel, a piacfelügyeleti és ellenőrzési szakosztály vezérigazgatója figyelmezteti a lakosságot, hogy bizonyos szabályokat be kell tartani az egészségük védelmében: ne vásároljanak élelmiszereket engedéllyel nem rendelkező egységektől, minden alkalommal nézzék meg az élelmiszerek szavatosságának lejárati idejét, és vizsgálják is meg azokat (szagukat, állagukat, színűket), mivel a nagy melegben a termékek gyorsabban romlanak; ne vásároljanak meg sérült csomagolású termékeket; figyeljék meg, hogy a terméket megfelelő körülmények között tárolják-e a kereskedelmi egységben.

AGERPRES

Száz lejt érő élelmiszerutalványt kapnak mindazok, akiket augusztus 31-e után oltottak be a teljes adaggal
- Aláírta pénteken Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter azt a rendeletet, amelynek értelmében 100 lej értékű élelmiszer-utalványt kapnak azok a személyek, akik megkapták SARS-CoV-2 elleni oltás mindkét adagját.
Drágulni fognak az élelmiszerek az ágazat képviselői szerint
Az energiaárak növekedése és más tényezők átlagban 10-12 százalékos élelmiszer-dráguláshoz vezethetnek a következő hónapokban, és a sertéshús, a tejtermékek és a kenyér drágulása ennél is nagyobb mértékű lehet - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Dragoş Frumosu.
Időjárás: kánikula, légköri instabilitás, majd lehűlés várható a következő két hétben
Néhány napig tartó kánikula után fokozott légköri instabilitásra, majd lehűlésre lehet számítani a következő két hétben - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 16-29. közötti időszakra vonatkozó hétfői előrejelzéséből.
Cookie