×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
4 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Nagykároly

Kampány a szociális védelmi rendszerben élő lányokért

2022.02.21 - 08:32
Megosztás:
Kampány a szociális védelmi rendszerben élő lányokért
Fotó: Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség
Érdekes esemény helyszíne volt a nagykárolyi Károlyi-kastély, ahol a Gyerekkorból serdülőkorba elnevezésű projekt második találkozója zajlott. A projektet a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) és a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség kezdeményezte a Nagykárolyi Városi Rendőrséggel, Minodora Sorian ügyvéddel és a Szatmár megyei Családtervező Központtal együttműködve.

A projekt célja, hogy megakadályozzák az állami gondozásban vagy nevelőszülőknél elhelyezett kiskorúak áldozattá válását, jelen esetben a nem kívánt terhességet vagy szexuális zaklatást. Mivel a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség szintjén kiemelt fontosságú a személy elleni bűncselekmények megelőzése, a nagykárolyi fiatalokkal és nevelőszülőkkel tartott szakembertalálkozón a hangsúly a közös erőfeszítés összehangolásán volt, figyelembe véve a bántalmazott fiatal nők ellen elkövetett bántalmazásokat, melyek hosszú távon a fejlődésükben és a felnőttkori magatartásukban is súlyos következményekkel járnak.

A visszaélések formáiról, ezen területet szabályozó törvényekről, de az antiszociális magatartások megelőzését szolgáló intézkedésekről, a jogilag bűncselekménynek minősülő tényekről is a szakemberek — rendőrök, ügyvédek és szociális munkások — beszélgettek a találkozón résztvevőkkel, az életkori és egyén sajátosságaikhoz igazodva. A hatékonyság növelése érdekében néhány konkrét esetet is felvázoltak a veszélyeztetett fiatalok elleni bántalmazásokról.

Elhangzott, hogy többek között a szégyen, a félelem és a fenyegetés is azon okok között említhető, amelyek miatt a fiatalok nem beszélnek a bántalmazás formáiról, nem kérnek segítséget, támogatást, tanácsadást, illetve nem folyamodnak a bántalmazó büntetéséért. Ezzel kapcsolatban a jelen lévő szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a legfontosabb dolog minden fiatal lány életében, hogy legyen egy hiteles felnőtt személy az életében, akire minden helyzetben számíthat, akihez bármilyen ügyben bizalommal fordulhat. A fiatalok védelmével, a magánélethez, az intimitáshoz és a normális fejlődéshez való jogaik biztosításával garantálható, hogy a fejlődésükhöz optimális feltételeket biztosítunk, és megelőzzük azokat a helyzeteket, amelyekben bármilyen jellegű visszaélés veszélyezteti létüket vagy fejlődésüket, mutattak rá a szakemberek, emlékeztetve arra is, hogy sokkal könnyebb megelőzni a bántalmazás bármely formáját, mint a következményeit orvosolni, kezelni. A megelőzés ugyanakkor ismeretet jelent, az ismeret pedig a tájékoztatás és nevelés révén valósulhat meg. Ezen projekt keretében a tájékoztató, figyelemfelhívó és figyelemfelkeltő foglalkozások azon fiatal nőket támogatják, akik a szociális védelmi rendszerben élnek, sokszor kiszolgáltatott helyzetben, akiknek útmutatásra, támogatásra van szükségük mindannyiunk részéről.

Sógor Beáta

 

A kockázatok nélküli vakáció a cél Szatmárban
Prevenciós kampányt szervezett a szatmárnémeti kábítószer-ellenes központ a Szatmár megyei fiataloknak — a kampányt főleg a nyári vakációban folyó táborokban és eseményeken folytatják le.
Harmónia az iskolákban, biztonság az életben
Az erőszakról, annak megelőzéséről, illetve leküzdéséről tanulhattak az avasfelsőfalui általános iskolás diákok szerdán.
Nemkívánatos érintések — a rendőrség országos kampánya
A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség munkatársai a 2021 decembere és 2022 májusa közötti időszakban Nemkívánatos érintések címmel a kiskorúak elleni szexuális zaklatások megelőzését célzó országos kampány keretében végeznek felvilágosító tevékenységet.
Cookie