×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Kamionos türelemjáték – már megint

2021.02.23 - 13:02
Megosztás:
Kamionos türelemjáték – már megint
Fotó: Gál Norbert
Ismét hosszú órákat kénytelenek várakozni a román – magyar átkelőknél a kamionosok, a legnagyobb 'dugó' most is Peténél van.

Az utóbbi időben nem telik el úgy hét, hogy legalább egyszer ne adnánk hírt a román–magyar határszakasz valamennyi átkelőjénél a roppant nehézkes kamionforgalomról. Ma a Román Határrendészet ismét hosszú várakozásra figyelmeztette a Romániából kilépni készülő kamionosokat —  ugyanis a magyar ellenőrző szervek az illegális bevándorlás megfékezése okán a szokottnál is alaposabban vizsgálják át a belépésre jelentkező teherszállító monstrumokat, s emiatt hosszú, több kilométeres kamionsorok torlódtak fel mindenhol. A legtöbbet (szokás szerint) Peténél kell várakozniuk a monstrumoknak, átlagosan 180 – 200 percet; Varsándnál 150, míg Bors I–II–nél és Nagylak II–nél 90 – 100 perces a türelemjáték.
Bár a román határrendészet megnövelte szolgálatot teljesítő munkatársai számát minden átkelőnél, a járművek ellenőrzését a román és a magyar szervek közösen végzik, és egy-egy újabb sáv megnyitásához a magyar félnek is munkaerőt kell(ene) biztosítania — s úgy tűnik, ez továbbra sem megoldható olyan szinten, mint ahogy azt a teherforgalom megkívánná. Az elmúlt 24 órában egyébként a román-magyar határátkelőkön 7000 kamion haladt át, 5000 a kilépő, 2000 a belépősávban.
A határrendészet hangsúlyozza azt is: maga az átkelés tekintetében a személyforgalom zökkenőmentesen zajlik ugyan, nincs várakozási idő, de az ellenőrzőpontokig való eljutás már közel sem olyan egyszerű és biztonságos — hiszen a hosszú kamionsor elfoglalja a Pete felé vezető út jó részét, s a mikrobuszoknak, kiskocsiknak át kell „lógniuk” a szembe sávba, hogy el tudjanak haladni mellette.

Szabó Kinga Mária

 

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie