×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
17 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmárnémeti

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesült Muzsnay Árpád

2023.08.21 - 12:34
Megosztás:
Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesült Muzsnay Árpád
A díjat a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi személyeknek és szervezeteknek adományozzák.

A néhai Kallós Zoltán néprajztudósról elnevezett díjat ezúttal is tíz olyan határon túli személy vagy szervezet kapta meg, akik és amelyek a külhoni magyarságért kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási tevékenységet végeznek — köztük Muzsnay Árpád tanár, újságíró, művelődésszervező, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület tanácsosa.

hirek/2023/augusztus/1-13.jpg

A Budai Vigadóban található Hagyományok Házában adta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat, és mint előbbi hangsúlyozta: a kimagasló egyéni teljesítmények az egész közösséget, az egész nemzetet megerősítik.

Semjén Zsolt kiemelte: egy létszámában kis nép számára akkor van megmaradás, ha büszkeség ehhez a nemzethez tartozni. Ez a büszkeségtudat pedig akkor élhető meg, ha nemcsak nagy elődeink voltak, hanem nagyszerűt alkotó kortársaink is. A miniszterelnök-helyettes rámutatott: egy kitüntetés fontos annak, aki kapja, hiszen a díj a társadalom visszajelzése, hogy a közösség, amelyben él, számon tartja és értékeli a munkáját. Fontos annak is, aki adja, ez esetben az államnak, hiszen az állam dolga, hogy felismerje és elismerje a rendkívüli teljesítményeket. „Ha végignézek az emberiség történetén, akkor azt látom, hogy minden kor minden társadalma valamilyen formában elismerte a nagyszerű teljesítményeket, és valamilyen látható formában elismerte és kifejezte a tiszteletét ez iránt. A legfontosabb azonban magának a közösségnek, a magyar társadalomnak, mert büszkeség és megtartó erő, hogy sokan vannak közöttünk, akik az élet bármely területén rendkívüli teljesítményre képesek” – fogalmazott, hozzátéve: Szent István számtalan szempontból alkotott maradandót, példaként említve állam- és egyházszervezői, diplomáciai és hadvezéri teljesítményét. Kiemelte Szent István országépítő munkáját, hozzátéve: az első magyar király példáját követve minden magyar küldetése, hogy ott legyen nemzet- és országépítő, ahova a gondviselés állította, a saját közegében, a saját szakmájában. 

hirek/2023/augusztus/2-14.jpg

A 2023-as év díjazottjai:
Muzsnay Árpád (Erdély)
Györfi Erzsébet (Erdély)
Trif Olga Mária (Erdély)
Kormorán együttes (Vajdaság, Erdély, Felvidék)
Kopecsni Gábor (Felvidék)
A szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület (Vajdaság)
A magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület (Vajdaság)
A szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület (Vajdaság)
Czébely Lajos (Kárpátalja)
Szenthe Sándor (Kanada)

Szabó Kinga Mária

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!