×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Belföld

Júniusban vitázhatnak az új erdészeti törvénykönyvről

2023.03.14 - 12:38
Megosztás:
Júniusban vitázhatnak az új erdészeti törvénykönyvről
Az erdőtulajdonosok felelősségvállalása kell hogy legyen az új törvénykönyv központi eleme. (fotó: airqualitynews.com)
A Tánczos Barna vezette környezetvédelmi tárca egy egyszerű és könnyen alkalmazható erdészeti törvénykönyvet szeretne kidolgozni, amely támogatja az erdőtulajdonosokat, és ösztönzi a fenntartható erdőgazdálkodást.

Tavay jelentették be, hogy megkezdték az új Országos Erdészeti Stratégia kidolgozását, a dokumentáció most kezd teljes lenni. Erről Tánczos Barna tárcavezető Brassóban beszélt az új erdészeti törvénykönyv és az alárendelt jogszabályok kidolgozását előkészítő projekt konzultációs folyamatának nyitórendezvényén.
„Az országos helyreállítási tervben az erdészeti ágazat tudományos alapú reformját vállaltuk. Ez a célja az új erdészeti törvénykönyvnek, amelyet szakemberek közreműködésével és széleskörű konzultációval dolgozunk ki idén.” – idézte a minisztert az RMDSZ közleménye.

Egy konzorcium készíti

Tánczos elmondta, hogy az új erdészeti törvénykönyv kidolgozása része a helyreállítási terv (PNRR) alapján megvalósuló reformnak, amelynek első lépéseként tavaly új országos erdőstratégiát fogadtak el, és jelenleg az ehhez igazodó jogszabályi keret kidolgozása zajlik. A jogszabálykeret reformjának tudományos előkészítésére a Marin Drăcea Országos Erdészeti Kutató- és Fejlesztési Intézet, a brassói Transilvania Egyetem és a suceavai Ştefan cel Mare Egyetem konzorciuma nyert közbeszerzést. A jogszabály tervezete várhatóan június elején kerül a kormány asztalára.

hirek/2023/marcius/juniusban-vitazhatnak-az-uj-erdeszeti-torvenykonyvrol-2-magyarnapok-ro.jpeg
Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter maga is nagy erdőjáró, kedveli a természetet, szeret kirándulni. (fotó: magyarnapok.ro)

Több erdő kell!

A miniszter kiemelte, hogy az erdőtulajdonosok felelősségvállalása kell hogy legyen az új törvénykönyv központi eleme.
„Növelnünk kell az erdős területek nagyságát és olyan erdőink kell legyenek, amelyek ellenállnak az éghajlatváltozással szemben. Ennek érdekében meggyőződésem, hogy a legcélravezetőbb út a felelős erdőgazdálkodás ösztönzése. Szankciók helyett elsősorban támogatnunk kell a tulajdonosokat, hogy fenntartható módon termeljék ki a faanyagot, és megfelelő módon kompenzáljuk a kitermelési korlátozásokat. Ezeket a célokat fogja követni az idén elkészülő új erdészeti törvénykönyv.” – hangsúlyozta Tánczos. Ugyanakkor rámutatott: az erdészeti tevékenység ellenőrzése továbbra is prioritás marad, és továbbfejlesztik a SUMAL 2 rendszert, amely biztosítja a fa és az erdészeti tevékenység nyomonkövethetőségét.

A EU helyreállátási alapjából lehívott összegekből 730 millió eurót lehet erdőkre fordít, amelyből az erdészeti ágazat reformjával párhuzamosan a legnagyobb romániai erdőtelepítési kampány zajlik, 57 ezer hektár erdő ültetésével 2026-ig.

Hírszerkesztő