×
2021. 07 30.
Péntek
Judit, Xénia
23 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.14 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Július végén végre ismét kitárul az Avas Kapuja

2021.07.19 - 16:00
Megosztás:
Július végén végre ismét kitárul az Avas Kapuja
István, a király, a Vén Európa és számtalan jól ismert nóta várja a fesztiválozókat / Fotó: kulturvilag.hu
Két napra ismét kitárul az Avas Kapuja július 31-én és augusztus 1-jén — öregfiúkmeccsel, néptánctábori gálával, arany- és gyémántlakodalmasok köszöntésével, utcabállal, Bon-Bon- és Varga Miklós-koncerttel, tűzijátékkal adják meg a módját.

Július 31-én és augusztus 1-jén ismét kitárul Avasújvárosban az Avas Kapuja — amely idén rendhagyóbb lesz a megszokottnál, ugyanis a fesztivál első napja egyben a néptánctábor zárónapja is, és 17 órától a központban felállított nagyszínpadon a gyerkőcök és ifjak hagyományos Gálaműsorával kezdődik a rendezvénysor.

A népzene utolsó dallamait sípszó váltja 18 órától a focipályán, ahol a helyi öregfiúk mutatják meg nem kopó labdakergetési tudományukat, aztán 19 órától a nagyszínpadon és előtte másfajta mozgás kezdődik: elsőként az Aris együttes lép a mikrofonok elé, 20 órától a Bon-Bon váltja, megköszönve, hogy vagyunk nekik, és Valami Amerikát is hozva az avasi dombok tövébe, 22 órától a Phoenix koncertje már utcabállá is bővül, s akinek ennyi nem elég, az az éjfélkor kezdődő szabadtéri diszkóban táncolhat hajnalig.

Vasárnap 10 órától ünnepi istentisztelettel folytatódik a rendezvénysor, melyet a Hősök emlékművének megkoszorúzása követ, természetesen a két testvértelepülés, Petneháza és Kállósemjén küldöttségeinek részvételével, majd az arany- és gyémántlakodalmat ünneplő házaspárokat köszöntik — „akik saját hagyományaink szerint nem csak a szokásos virágcsokrot, borítékot kapják, de díszebédet is adunk számukra a kultúrotthonban, hiszen az ünneplés így kerek” — fogalmaz Majláth Gábor polgármester.

A színpadon 17 órától mutatják be tudásukat az óvoda és az általános iskola gyermekei, majd kezdődik a magyar népdal- és néptánckavalkád a Bokréta előadásában, s folytatódik a Fekete Rózsák tüzes ritmusaival. A ritmusok 18.30-tól változnak, ekkor lép színpadra a szatmárnémeti Argus együttes, 20 órától pedig jól ismert és közkedvelt operettslágerek csendülnek fel a debreceni operaművészek előadásában. A tombolasorsolást követően, 22 órától más stílusú, de igencsak jól ismert slágerek következnek — hiszen túlzás nélkül generációk nőttek fel a Vén Európán és az István, a király dalain — Varga Miklós és a Band kétórás koncertjén,
s éjfélkor tűzijáték zárja az Avas Kapuját.

A fesztivál előkészítéseként a szervezők arra kérik mindazokat, akik standon, sátorban szeretnék kínálni portékáikat a rendezvény ideje alatt, hogy mielőbb jelentkezzenek a polgármesteri hivatalban.

Szabó Kinga Mária

Fiatalok összefogásával alakult újra Gencsen a néptánccsoport
Hosszú idő után ismét összeállt a gencsi Esthajnalcsillag néptánccsoport, jelenleg kilenc párral, heti kétszer tartanak táncpróbákat, tudtuk meg Szabó Lilla oktatótól. A cél az, hogy megismertessék a gyermekkel a magyar néptánc alapjait és a népi hagyományokat.
Megnyílt az Avasújvárosi Néptánctábor
Hetvennyolc gyerek és fiatal részvételével vette kezdetét az Avasújvárosi Néptánctábor, az egész hetes program során népdalt, néptáncot tanulnak a táborozók, ismerkednek a népi hangszerekkel. A tábor célja az, hogy újabb generációk szeressék meg a néptáncot és a népzenét.
Jubilál a Kárpátaljai népzene néptánc és kézművestábor
Kárpátalján július 8-án befejeződött a 25. Kárpátaljai népzene, néptánc és kézművestábor. A tiszapétefalvai programsorozatból a kézműves szekció eredményeit Vörös Zsuzsanna, a Hagyományok Háza Hálózat munkatársa, programszervező foglalja össze.
Cookie