×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Jövő héttől igényelhető a fűtéstámogatás

2021.10.12 - 07:30
Megosztás:
Jövő héttől igényelhető a fűtéstámogatás
Fotó: MTI
Hamarosan minden Szatmár megyei polgármesteri hivatalban igényelhető lesz a kiterjesztett érvényességű fűtéstámogatás. Az idei évtől változott az eddigi maximális jövedelemhatár, de annak, akinek például nagy kertje van, nem jár az állami szubvenció.

Szatmárnémetiben október 18-ától, hétfőtől lehet leadni a fűtéstámogatásra vonatkozó igényléseket a szociális igazgatóság (DAS) Ilişeşti utca 4. szám alatti székhelyén, de a formanyomtatványok már mától átvehetők ugyanott. A szatmárnémeti lakosok esetében a novemberi hónapra vonatkozó igénylések átvételére október 18. és október 30. között kerül sor, a hétfői, keddi, szerdai és csütörtöki napokon 8.30 és 13.30 óra között, írja tájékoztatójában a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A szükséges űrlapok letölthetők a DAS vagy a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal honlapjáról. A család vagy az egyén jövedelmétől függő mértékű támogatás a téli hónapokra jár, a november 1. és március 31. közötti időszakra. Ha valaki kap fűtéstámogatást, és bármilyen változás történik a család összetételét vagy a jövedelem mértékét illetően, arról öt napon belül értesíteni kell az igazgatóságot. A lakásfűtésre földgázt, villamos energiát, illetve tűzifát, szenet vagy fűtőolajat használó fogyasztók igényelhetnek támogatást.

Nem mindenkinek jár

Az idei évtől változott az eddigi maximális jövedelemhatár, a küszöbérték családok esetén személyenként 1386 lej, egyedülálló személyek esetében pedig 2053 lej. Jövedelemnek számít — sok más mellett — a fizetés és a nyugdíj mellett a gyerekpénz, a szociális segély, a rokkantsegély, az albérletből, árendából, nyereményjátékból, szerencsejátékból befolyó összeg is. A jövedelemhatár kitolódott, de sajnos egyes kitételek, amik nem teszik lehetővé a támogatás folyósítását, megmaradtak. Nem kaphat támogatást például az a család, amelyiknek a tulajdonában tíz évnél fiatalabb autó van, kivéve, ha az rokkantjármű, de akkor sem, ha például tíz évnél idősebb a jármű, de kettő van. Nem jár támogatás akkor, ha városon élő kérvényezőnek 10 ár kertje van, vagy ha falun él, és a ház körüli terület nagyobb, mint 20 ár, függetlenül attól, hogy mondjuk egyedül van, és ezer lej nyugdíjat kap. Támogatás nélkül kell átvészelnie a telet annak is, akinek van valamilyen mezőgazdasági gépe vagy szerszáma, például láncfűrésze, olajprése vagy elektromos szemestakarmány-darálója. Nem jár a támogatás annak sem, akinek haszongépjárműve, platós kocsija, mikrobusza, motorcsónakja van. A fenti kivételek amiatt maradtak benne a fűtéstámogatási szabályzatban, mert a törvényhozók úgy gondolják, hogy akinek ilyesmi van a birtokában, az maga elő tudja teremteni a téli fűtés biztosításához szükséges plusz jövedelmet.
Bővebb információkkal a támogatási rendszer működésével és a megítélhető támogatás mértékével kapcsolatban a lakóhely szerinti polgármesteri hivatalok vagy szociális irodák tudnak szolgálni.

Princz Csaba

 

Megszavazta a szenátus: a támogatásra szoruló fogyasztók hat hónappal elhalaszthatják az energiaszámláik kifizetését
Módosításokkal fogadta el hétfő délután a szenátus az energiadrágulás kompenzálásáról szóló 2021/118-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet. A jogszabályt az ülésen jelenlévő 129 szenátor mindegyike támogatta.
Beindult a fűtésszezon — előzzük meg a bajt!
A kéménytüzek és a csendes gyilkosnak is nevezett szén-monoxid okozta mérgezések elkerülése érdekében a fűtésszezon elején pár alapszabály betartására kéri a lakosságot a katasztrófavédelem.
Fűtéstámogatás: kétféle pótlék létezik
Törvényhozási bravúrt követtek el az ősz folyamán Bukarestben: megmaradt a régi, klasszikus fűtéstámogatás, amit a szokásos módon igényelni kell a helyi önkormányzatoknál, és életbe lép az új, elegáns is, amit kérni se kell, egyszerűen csak jár.
Cookie