×
2022. 01 24.
Hétfő
Timót
-11 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Jóváhagyták a COVID-19-tesztelések számának bővítését

2020.04.16 - 13:00
Megosztás:
Jóváhagyták a COVID-19-tesztelések számának bővítését
Jóváhagyta az egészségügyi minisztérium a koronavírus-tesztelések számának növelését. A tesztelést az új intézkedés szerint az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett személyeken is elvégzik, és az egészségügyi intézmények úgy rendelkezhetnek, hogy valósidejű PCR-módszerrel tesztelnek igazoltan fertőzött páciensekkel érintkező egészségügyi dolgozókat.

Az egészségügyi minisztérium Agerpres hírügynökséghez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint az eddigiek mellett a következő kategóriákon is elvégzik a koronavírus-tesztet:

- minden kórházi beutalás során két tesztelésen esnek át 24 órán belül a szervátültetés előtt álló tünetmentes donorok és akceptorok, a hematopoietikus őssejt-átültetésen átesett betegek, akik az immunrendszer működését gátló kezelésben részesülnek, az átültetést követő megfigyelési időszak alatt;

- 24 óra leforgása alatt kétszer tesztelik az immunrendszer működését gátló kezelésben részesülő betegeket, akkor is, ha tünetmentesek;

- havonta kétszer tesztelik a kemoterápiás kezelés alatt levő rákbetegeket, akkor is, ha tünetmentesek;

- műtéti beavatkozás előtt tesztelik a tünetmentes onkológiai betegeket;

- hemodialízisben részesülő, tünetgyanús betegeket vagy hemodialízisben részesülő tünetmentes, de korábban bizonyítottan fertőzött személlyel érintkezett betegeket; utóbbi esetben a tesztelés időszaka alatt elkülönített helyen kapják meg a kezelést;

- a tünetmentes várandós nőket, akik hatósági vagy lakhelyi karanténban vannak, vagy érintkeztek bizonyítottan fertőzött személlyel;

- havonta kétszer tesztelik az öregotthonokban dolgozó ápolókat.

Ezen kívül az egészségügyi intézmények elrendelhetik, hogy valósidejű PCR-módszerrel teszteljék az igazoltan fertőzött páciensekkel érintkező egészségügyi dolgozókat.

A döntést Nelu Tătaru egészségügyi miniszter hozta meg a COVID-19 tesztelési algoritmusát kidolgozó járványtani szakértői bizottság javaslatára.

958 személyt kezelnek kórházban Covid-19-cel, közülük 551 gyerek
Közel hatezer személyt kezelnek kórházban Covid-19 okozta megbetegedés miatt – jelentette vasárnap a romániai Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Megérkeztek az iskoláknak szánt nyáltesztek
A tanfelügyelőségi raktárakba érkezett 10.540.000 Covid-gyorsteszt - közölte vasárnap Sorin Ion tanügyi államtitkár.
Rafila: 25 - 28 ezer fertőzött naponta
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt mondta vasárnap a Prima TV műsorában, hogy jövő héten a Covid-fertőzések száma elérheti a 25-28 ezret naponta.
Cookie