×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Jóváhagyták a COVID-19-tesztelések számának bővítését

2020.04.16 - 13:00
Megosztás:
Jóváhagyták a COVID-19-tesztelések számának bővítését
Jóváhagyta az egészségügyi minisztérium a koronavírus-tesztelések számának növelését. A tesztelést az új intézkedés szerint az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett személyeken is elvégzik, és az egészségügyi intézmények úgy rendelkezhetnek, hogy valósidejű PCR-módszerrel tesztelnek igazoltan fertőzött páciensekkel érintkező egészségügyi dolgozókat.

Az egészségügyi minisztérium Agerpres hírügynökséghez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint az eddigiek mellett a következő kategóriákon is elvégzik a koronavírus-tesztet:

- minden kórházi beutalás során két tesztelésen esnek át 24 órán belül a szervátültetés előtt álló tünetmentes donorok és akceptorok, a hematopoietikus őssejt-átültetésen átesett betegek, akik az immunrendszer működését gátló kezelésben részesülnek, az átültetést követő megfigyelési időszak alatt;

- 24 óra leforgása alatt kétszer tesztelik az immunrendszer működését gátló kezelésben részesülő betegeket, akkor is, ha tünetmentesek;

- havonta kétszer tesztelik a kemoterápiás kezelés alatt levő rákbetegeket, akkor is, ha tünetmentesek;

- műtéti beavatkozás előtt tesztelik a tünetmentes onkológiai betegeket;

- hemodialízisben részesülő, tünetgyanús betegeket vagy hemodialízisben részesülő tünetmentes, de korábban bizonyítottan fertőzött személlyel érintkezett betegeket; utóbbi esetben a tesztelés időszaka alatt elkülönített helyen kapják meg a kezelést;

- a tünetmentes várandós nőket, akik hatósági vagy lakhelyi karanténban vannak, vagy érintkeztek bizonyítottan fertőzött személlyel;

- havonta kétszer tesztelik az öregotthonokban dolgozó ápolókat.

Ezen kívül az egészségügyi intézmények elrendelhetik, hogy valósidejű PCR-módszerrel teszteljék az igazoltan fertőzött páciensekkel érintkező egészségügyi dolgozókat.

A döntést Nelu Tătaru egészségügyi miniszter hozta meg a COVID-19 tesztelési algoritmusát kidolgozó járványtani szakértői bizottság javaslatára.

Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Egészségügyi minisztérium: 3100 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 3100 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 383-an újrafertőződött betegek — közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.
4837 új koronavírusos fertőzést igazoltak
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 4837 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, és 82 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A halálesetek közül hat korábban következett be.
Cookie