×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Jóváhagyta a parlament az energiadrágulás okait kivizsgáló bizottság létrehozását

2021.09.10 - 08:33
Megosztás:
Jóváhagyta a parlament az energiadrágulás okait kivizsgáló bizottság létrehozását
Jóváhagyták csütörtökön a képviselők és szenátorok a villamos energia és a gáz jelentős drágulásának okait kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozását.

A javaslatot 339 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a két ház együttes plénuma.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőházi frakcióvezetője, George Simion támogatásáról biztosította a szociáldemokraták kezdeményezését. Azt mondta, a vizsgálóbizottságnak mielőbb el kell kezdenie a munkát, ugyanakkor szorgalmazta, hogy hívják meg egy plenáris ülésre az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnökét is, "akinek 12 ezer euró körüli fizetése van". Simion kérte, hogy javaslatát bocsássák szavazásra.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) alsóházi frakcióját vezető Alfred Simonis kifejtette, nem lehet szavazásra bocsátani valakinek a plénum ülésére való meghívását, de rámutatott, fontos, hogy létrejöhet a vizsgálóbizottság, amelynek mindenkit be kell hívnia meghallgatásra, aki magyarázattal szolgálhat az energiaárak növekedéséről, köztük az ANRE elnökét is.

Alina Gorghiu nemzeti liberális párti szenátor szintén azt mondta, hogy előbb meg kell alakítani a testületet, majd az összevont házbizottságnak kell döntenie az ANRE elnökének meghívásáról.

Végül a törvényhozók megszavazták a vizsgálóbizottság létrehozását, amelyhez újabb együttes ülést kell összehívniuk a házelnököknek. AGERPRES

Befagyasztotta a Szenátus az energiaárakat – a jogszabályról sürgősségi eljárásban dönt a képviselőház
A jogszabály-tervezetet a hétfői szavazást követően a Szenátus átküldte a képviselőháznak, ahol sürgősségi eljárásban tárgyalják.
Megszavazta a szenátus: a támogatásra szoruló fogyasztók hat hónappal elhalaszthatják az energiaszámláik kifizetését
Módosításokkal fogadta el hétfő délután a szenátus az energiadrágulás kompenzálásáról szóló 2021/118-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet. A jogszabályt az ülésen jelenlévő 129 szenátor mindegyike támogatta.
Az áram, a földgáz és az étolaj drágult a legnagyobb mértékben az elmúlt egy évben
Az áram, a földgáz és az étolaj drágult a legnagyobb mértékben az elmúlt egy évben, az összes termék és szolgáltatás közül mindössze a hőenergia ára csökkent - derül ki az Országos Statisztikai Intézet kedden közzétett adataiból.
Cookie