×
2021. 04 17.
Szombat
Rudolf
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Jó út vezet a majdani Szamos-hídhoz

2021.04.02 - 13:40
Megosztás:
Jó út vezet a majdani Szamos-hídhoz
Rég megfogalmazódott már az igény egy Szamos-hídra Szamoskrassó és Patóháza között — úgy tűnik, előbb-utóbb csak megépül az átkelőpont a két part között, míg a majdani hídhoz vezető útszakasz felújítása és szélesítése már el is készült.

A Szatmár Megyei Tanács hivatalosan is átvette a 196-os jelzésű megyei út Patóháza és a 19F jelzésű országút közötti, hozzávetőlegesen 3,6 kilométer hosszú szakaszát. A 3,1 millió lej összértékű korszerűsítési munkálatok nyomán az út 6 méter szélességű lett, felszereltek mintegy 150 méternyi fém védőkorlátot, és 244 kapubejárót is kialakítottak — s bár megyeszerte zajlanak hasonló típusú útfelújítások, az említett szakasz „fontosságát” az adja, hogy összeköttetést teremt majd a tervezett új Szamos-hídon keresztül az Aranyosmeggyes községhez tartozó Patóháza és a Kolcs községhez tartozó Szamoskrassó között. 

Útátvételi munkalátogatása kapcsán Ioan Rus, a megyei tanács alelnöke, az út- és hídügyi osztály vezetője, Marcel Faur, valamint a tanács technikai igazgatóságának csapata Aranyosmeggyes polgármesterével, Marian Torokkel, valamint Oláh Szabolcs alpolgármesterrel közösen elemezték ezen beruházás legoptimálisabb kivitelezésének lehetőségeit. Egy állandó (akár könnyű szerkezetű fém) híd szükségessége már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, hiszen a Szamos ugyan jó darabon kettészeli Szatmár megyét is, de épített átkelőpont csak Szatmárnémetiben és aztán legközelebb Erdőszádán volt, a többi helyen pedig (időjárás függvényében) komppal vagy hidassal jutottak át egyik partról a másikra — s bár az is igaz, hogy Szatmárnémetiben két új híd épül (illetve az egyik már el is készült), valamint Szinérváralja és Remetemező között is épül egy híd, igencsak nagy szükség lenne egy hídra Szamoskrassó és Patóháza között is, ami jelentősen megkönnyítené a Bükkaljára való eljutást. Nos, az aranyosmeggyesi önkormányzat az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) szeretné megpályázni a beruházás finanszírozását — a műszaki terveket alig pár hét múlva, április végén adják le, azt követően pedig kiírásra kerülhet a beruházás közbeszerzési eljárása is.

Szabó Kinga Mária

Elkészültek az intenzív terápiás osztály felújításával
Egy újabb fontos egészségügyi beruházás záródott sikerrel: elkészültek a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás osztályának felújításával. A korszerűsítés közel három millió lejbe került – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szatmár Megyei Tanács.
Két alelnöke is van a megyei tanácsnak
Egy régi-új és egy vadonatúj alelnök is segíti majd Pataki Csaba tanácselnök munkáját — azzal pedig, hogy nemzeti liberálisok töltik be mindkét tisztséget, az aradi szórványmagyarságnak is segítettek.
Jól dolgoznak a „bükkaljai autópályán”
Alig három hónapja kezdte meg a munkát az új kivitelező a megye talán legtöbbet emlegetett útszakaszán, de a beruházás 53%-a már elkészült. Sajnos más, zajló útfelújítás kivitelezésénél nem ilyen jó a helyzet.
Cookie