×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
3 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Jó dolog az elektronikus napló

2021.10.13 - 16:32
Megosztás:
Jó dolog az elektronikus napló
Szatmár megyéből öt iskola csatlakozott ahhoz a programhoz, melynek keretében kizárólag elektronikus naplót használnak, de jelentősen több tanintézményben van már digitális osztálynapló.

Egy kísérleti program révén ebben a tanévben 37 megye és Bukarest 248 oktatási intézménye kizárólag elektronikus naplót használ a megszokott papíralapú helyett. Radu Szekely oktatási államtitkár elmondta, hogy a programba azok az iskolák jelentkezhettek, amelyek akartak, nem volt semmiféle kötelezettség. A program keretében összesítik majd, melyik iskola melyik programot használja, és ezek hatékonyságát a tanárok, diákok, szülők, titkárságok körében készítendő kérdőíves felmérés segítségével vizsgálják majd meg. Országos viszonylatban a legtöbb iskola Szeben (32), Kolozs (23), Iaşi (18) és Brassó (10) megyéből, illetve Bukarestből (23) jelentkezett a programra, Szatmár megyéből pedig a kálmándi Dr. Joseph Szolomayer Általálnos Iskola, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, a megyeközpontbeli Ioan Slavici Főgimnázium, a Mihai Eminescu Főgimnázium, valamint a Doamna Stanca Főgimnázium vezetősége döntött úgy, hogy részt vesz a kísérleti programban, és ebben a tanévben csak az elektronikus naplót használják majd.
Az elektronikus napló bevezetése nem volt kötelező jellegű, ám Szatmár megyében jelentősen több iskola használja, mint az az öt, amely jelentkezett a programba, mondta el megkeresésünkre Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő. Amikor az országos programot meghirdették, sok volt a bizonytalan tényező, az sem volt biztos, hogy az igénylőknek már nem kell a papíralapú naplót használniuk, emiatt jelentkezhettek kevesen. Az öt Szatmár megyei iskola az idei tanévben csak az elektronikus naplót használja, ami jó dolog. „A szülők abban a percben üzenetet kapnak, amint gyermeküknek beírtak valamit a naplóba, ezenkívül bármikor megnézhetik gyermekük előmenetelét” — fogalmazott a főtanfelügyelő-helyettes, aki arra is rávilágított, hogy nem minden iskola ugyanazzal a szolgáltatóval dolgozik, ugyanis több cég van, amelyik elektronikus naplót üzemeltet. Itt mindegyik más és más csomagot alakított ki, de a legtöbb esetben nemcsak egyszerű jegy- és hiányzáskövetésre alkalmas a platform, hanem a különböző teszteredmények feldolgozására, de iskolák szintjén statisztikák, órarendek készítésére, a fontosabb dolgozatok összehangolására is lehetőséget biztosít, így a szülők mellett a pedagógusoknak, oktatási intézményeknek is jelentős segítséget nyújt.

Sógor Beáta

 

Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.
37 tanintézményben van  koronavírus-fertőzött gyerek
Érdekes jelenség kezd kialakulni az országban, ahol a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.
Megváltoztathatják az egykori iskolaépületek rendeltetését
Szatmár megyében is több olyan, korábban oktatási célokra használt ingatlan áll üresen, amelyek rendeltetését megváltoztathatják az önkormányzatok egy most elfogadott törvénytervezet értelmében.
Cookie