×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Vidék

Jelentős csúszás van a kivitelezésben

2021.07.30 - 07:00
Megosztás:
Jelentős csúszás van a kivitelezésben
Fotó: Szatmár Megyei Tanács
Az eleve csúszással indított beruházásnál a kivitelező továbbra sem tudja tartani a határidőket, a tegnapi munkalátogatáson az ütemtervhez való igazodást sürgette a megyei tanácselnök.

Helyszíni terepszemlét tartott a Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke által vezetett szakbizottság a 108R jelzésű megyei út felújítási munkálatainál. A terepút során megtekintették, hogyan is áll a kivitelező a tövisháti autópályának is nevezett beruházással, a 19A jelzésű országút–Krasznabéltek–Béltekfürdő–Dobra–Nántű–108P jelzésű megyei út–Korond–Bogdánd–Hadad–Szilágy megye határa útszakasz munkálataival. A munkalátogatás elsődleges célja az volt, hogy figyelmeztessék a kivitelezőket a határidők betartására, illetve a lemaradások mihamarabbi pótlására, mivel jelentős lemaradás tapasztalható a kivitelezési ütemtervhez képest, derül ki a megyei tanács tájékoztatásából. A kedvezményezettek, a tervező, a kivitelező, a munkavezetők és az érintett települések polgármesterei, alpolgármesterei közötti találkozón olyan kérdésekre összpontosítottak, mint például a Szatmár Megyei Tanács vezetőségének a végrehajtási ütemtervben szereplő határidők túllépésével kapcsolatos aggodalma, amely több tucat háztartást érint. A találkozón ugyanakkor megegyeztek abban, hogyan lehet megközelíteni a mezőgazdasági utakat a felújítás ideje alatt, de arról is határozat született, hogyan terelik el a teherforgalmat, illetve a hidak használatáról. Mindezeket úgy kell megoldani, hogy a forgalomban se legyen fennakadás, de a korszerűsítési munkálat is zökkenőmentesen haladjon.

A Tövishát főútjaként is emlegetett, Krasznabéltek, bélteki fürdő, Dobra, Nántű, Korond, Bogdánd, Hadad és Szilágy megye határa közötti, 38,14 km hosszú útszakasz 25 millió euróból újul meg a Regionális Operatív Program (POR) keretében. A munkálatok finanszírozását 2017. júniusban hagyták jóvá, s Pataki Csaba tanácselnök és az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséget vezető Marcel Ioan Boloş aláírta a 25 millió eurós finanszírozási szerződést, majd elindították a közbeszerzési eljárást, amelynek nyertese egy hét cégből álló „társulás” lett. Képviselőivel 2018 novemberében köttetett meg a tervezési és kivitelezési szerződés, illetve átadásra került a munkatelep — s bár a tervek kidolgozására eredetileg négy hónapjuk volt a kivitelezőknek, a folyamatosan változó szabályok és törvénykezések miatt a négy hónapból több mint egy év lett. 2020 tavaszán elkezdődött a gyakorlati munkavégzés, mely a tervek szerint 28 hónapig tart.

A beruházás megteremti majd az összeköttetést két fontos országút között, megkönnyítve ezáltal a közlekedést Zilah, Kolozsvár vagy Nagybánya irányába, ugyanakkor turisztikai szempontból is fontos, hiszen a jó minőségű infrastruktúrának köszönhetően megnő majd a bélteki és dobrai pincészetek, a még csak épülőfélben lévő bélteki fürdő, illetve a hadadi Dégenfeld- és Wesselényi-kastélyok látogatottsága is. S. B.

 

 

Önkormányzatok szerepe a családtámogatásban
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Konferenciájának központi témája — akárcsak a kongresszusé — a családtámogatás volt, valamint az önkormányzatok szerepe ebben, de terítékre került a Saligny-program, a bölcsődeépítések és más, a családok életminőségén javító lehetőségek. A panelbeszélgetésen a Szatmár megyei elöljárók is felszólaltak.
Nagybánya is „közelebb jön”
Tegnap egy újabb fontos lépés történt a Szatmárnémeti–Nagybánya közötti, 300 millió eurós gyorsforgalmi út megvalósítása kapcsán.
Beruházások, fejlesztések Erdődön
Erdőd város területén nagyon sok munkálat van folyamatban és előkészülőben annak érdekében, hogy az ott lakók valóban úgy érezzék, hogy városon élnek, és ne vágyjanak el onnan.
Cookie