×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Belföld

Jelentettek a NATO-nak a Tulcea megyében lezuhant orosz drónról

2023.09.07 - 15:39
Megosztás:
Jelentettek a NATO-nak a Tulcea megyében lezuhant orosz drónról
(Fotó: illusztráció, forrás: astrakhan.su)
Szerda este jelentették az Észak-atlanti Szövetség illetékeseinek amit a korábban felfedezett orosz drón-maradványokról eddig kiderítettek a román hatóságok — a NATO együttműködést ígért, Stoltenberg főtitkár szerint nincs olyan információ, amely arra utalna, hogy Oroszország szándékos támadást hajtott volna végre.

A NATO szövetségesei kiállnak Románia mellett, miután a jelentések szerint egy orosz drón zuhanhatott le az ország területén. A pilóta nélküli repülőgép maradványaira Tulcea megyében, a Duna romániai oldalán bukkantak rá, egyelőre nem tudni, hogy harcászati, vagy hírszerző berendezés volt-e.
„Folyamatosan figyelemmel követjük a helyzetet, és szoros kapcsolatban állunk szövetségesünkkel, Romániával” – szerepel a NATO közleményében. Dylan White, az Észak-atlanti Szövetség szóvivője.
Hétfőn – nem tudni mi okból –, az ukránok azt állította, hogy orosz drónok robbantak román területen, amit Bukarest akkor tagadott. Szerdán azonban a román védelmi miniszter már elismerte, hogy az egyik drón néhány darabja valóban román területre zuhant.

Harci gép, vagy kémgép?

A védelmi minisztérium (MApN) által kirendelt csapatok az ukrán Izmail folyami kikötővárossal szemben található Tulcea megyei Plauru falu téréségében, a parttól száz méternyire, sűrű növényzet között találták meg a dróndaraboknak tűnő tárgyakat, amelyeket laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá, hogy megállapítsák eredetüket, és azt, hogy mikor kerültek oda - közölte Constantin Spinu, a MApN szóvivője az Agerpes hírügynökséggel.
Angel Tilvar román védelmi miniszter a becsapódás helyszínén kijelentette, hogy további vizsgálatokra van szükség, miután megtalálták a maradványokat a Duna egy olyan szakaszán, amely természetes határt képez Románia és a háború sújtotta Ukrajna között. „A vizsgálat célja, hogy pontosan megállapítsuk a drón típusát és eredetét, illetve azt a pillanatot, amikor a részei lezuhantak. Mert nem egy teljes drónról beszélhetünk, egyelőre csupán egy drónnak tűnő tárgy darabjairól” – mondta a román védelmi miniszter.

Az ötödik cikkely

Román katonai szakértők azt valószínűsítik, hogy az orosz drónt az ukrán légvédelem eltalálta, és azért estek darabjai román területre. Eközben a román csapatok továbbra is készenlétben állnak a térségben.
Az eset azért különösen kritikus, mert NATO-tagként Romániát és Lengyelországot védi a katonai szövetség szerződéseinek 5. cikkelye, amely kimondja, hogy az egyik tagállam elleni támadás az összes tagállam elleni támadásnak minősül.

Következő lépések

Mint azt Klaus Iohannis román államfő hangsúlyozta, Románia NATO-nagykövetét, Dănuţ Sebastian Neculăescut megbízták, hogy tájékoztassa az „esetleges incidensről” a NATO főtitkárát és a szövetséges országokat, és ez Iohannis közlése szerint szerdán reggel meg is történt”. „Itt tartunk jelenleg, és amennyiben a vizsgálat új bizonyítékokkal szolgál, megtesszük majd a következő lépéseket” – fogalmazott Iohannis.
Guardian szerint az eset kapcsán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az európai uniós törvényhozóknak azt nyilatkozta, hogy a szervezet nem lát arra utaló jeleket, hogy a román területen talált dróntörmelékeket Moszkva által Románia ellen indított szándékos támadás okozta volna. „Nincs olyan információnk, amely arra utalna, hogy Oroszország szándékos támadást hajtott volna végre, és várjuk a folyamatban lévő vizsgálat eredményét” – nyilatkozta.

Hírszerkesztő