×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmár megye

Jelentett kórházon belüli fertőzések Szatmár megyében

2023.09.18 - 16:01
Megosztás:
Jelentett kórházon belüli fertőzések Szatmár megyében
A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház 393  kórházon belüli fertőzést jelentett 2022-ben
Több mint félezer kórházon belüli fertőzést jelentettek tavaly Szatmár megyéből – derül ki a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság összesítéséből.

Nozokomiális fertőzés az, amely az egészségügyi ellátás következtében alakul ki. Ha a kórházi felvételt követő 48 órán túl alakul ki a fertőzés, akkor nagy valószínűséggel nozokomiális fertőzés, de legfeljebb 30 napnak kell eltelnie a fertőzés jelentkezése után, hogy azt kórházinak lehessen nevezni. A kórházi fertőzések között a leggyakoribbak közé tartoznak a tüdő- és torokgyulladás, a légúti és a húgyúti fertőzések, valamint a hasmenéses betegségek.

Az egészségügyi intézményekben, így a Szatmár megyei kórházakban is működik olyan szolgálat, amelynek feladata a nozokomiális fertőzések megelőzésére vonatkozó előírások betartásának nyomon követése. Ha a szakemberek kórházon belüli fertőzést észlelnek, megkeresik az okát, és igyekeznek minél rövidebb idő alatt megszüntetni.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2022-es jelentése szerint, tavaly összesen 526 nozokomiális fertőzést jelentettek a kórházaink: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház 393  esetet, a Nagykárolyi Városi Kórház 75 esetet, a szatmárnémeti tüdőkórház 40-et, míg az Avasfelsőfalui Városi Kórház 39-et. Az esetek közül a legtöbb, 210 emésztőszervi fertőzés volt, 203 légúti, 55 húgyúti, de 22 vérmérgezést is jelentettek.

A kórházi fertőzések kialakulásának legfőbb oka, hogy a páciensek jóval fogékonyabbak a betegségekre: a kórházba kerülők gyakran idősebb vagy éppen koraszülött, gyengébb, alultáplált személyek, sokszor mozgásukban is korlátozottak. Már az a betegség, ami miatt kórházba kerülnek, legyengítheti az immunrendszerüket. A kórházba kerülő személyeken gyakran lehet seb, felfekvés, ödéma vagy más bőrsérülés is, emellé társulhatnak a beavatkozások miatti kockázati tényezők (például a katéter, a légzést segítő tubus), a gyógyszerek, a korábbról meglévő betegségek is. A megelőzésben kiemelten fontos az eszközök és a kezek fertőtlenítése, a környezet rendszeres, fertőtlenítő takarítása, a sterilitás szabályainak betartása, valamint a fertőző hulladékok szabályszerű kezelése és megsemmisítése.

Hírszerkesztő

Újraindult a diabetológiai rendelés a kórházban
Újraindult a diabetológiai rendelés a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban – jelentette be közösségi oldalán az egészségügyi intézmény. A régi kórházzal szemben, az Eroii Revoluției tér 23. szám alatt lévő rendelés hétköznapokon reggel fél nyolctól délután fél háromig tart, dr. Albu Diana diabetológus fogadja a pácienseket.
Daganatsebészettel bővültek a szatmári kórház szolgáltatásai
Onkológiai sebészettel bővült a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház által kínált egészségügyi szolgáltatások palettája – jelentette be a hírt közösségi média oldalán az intézmény.
Elhunyt a kismama és a magzat is
Belehalt a COVID-19 betegség szövődményeibe egy 20 esztendős Szatmár megyei kismama. A várandóssága hatodik hónapjában járó nő gyermekét sem tudták megmenteni a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán.