×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Jelenléti oktatás és szigorú ellenőrzések

2021.10.05 - 11:53
Megosztás:
Jelenléti oktatás és szigorú ellenőrzések
A Hivatalos Közlönyben megjelent közös egészségügyi és tanügyminisztériumi rendelet előírásai alapján, a megyei vészhelyzeti bizottság október másodikai döntése értelmében ezen a héten minden szatmári oktatási intézmény jelenléti oktatással működik.

Bár minden Szatmár megyei tanintézményben jelenléti oktatás zajlik az október 4. és 8. közötti héten, egyre több azon óvodai csoportok, iskolai osztályok száma, melyek online oktatásra térnek át amiatt, mert a közösségben koronavírus-fertőzött gyereket azonosítottak. A tanügyminiszter rendelete értelmében ezen osztályok és csoportok listáját naprakészen közölni kell a tanfelügyelőségek honlapján. Szatmár megyei viszonylatban a satmar.ro oldalon lehet követni az aktualizált listát. Ebből kiderül, hogy október 4-től két hétig online tanulnak a szaniszlói óvoda román tagozatos kiscsoportosai, valamint a szatmárnémeti Petőfi–Bălcescu Általános Iskola III. A, az Avram Iancu Általános Iskola VIII. C, a Rákóczi Ferenc Általános Iskola VIII. B, a Ioan Slavici Főgimnázium IX. C és X. A, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium IX. E és a posztliceális képző második évfolyama, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum XI. A, a Gheorghe Dragoş Gazdasági Főgimnázium IX. B és a szaniszlói Gheorghe Bulgăr Általános Iskola VI–VIII. szimultán osztályának diákjai.

Ellenőrzések kezdődtek

Azt követően, hogy eltörölték a települések fertőzöttségi szintje szerinti iskolai besorolást, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentette, hogy október 4-én elkezdődött az iskolákban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos valamennyi egészségvédelmi szabály betartásának ellenőrzése, írja az Agerpres. „Ragaszkodtam hozzá, hogy belefoglalják a CNSU határozatába is az ellenőrzések szigorítását a tanfelügyelőségek, közegészségügyi igazgatóságok és minden más illetékes hatóság részéről. Ez szerepel a közös miniszteri rendeletben is” — fejtette ki a miniszter a Digi 24-nek nyilatkozva vasárnap este. Arra a kérdésre, hogy mekkora a fertőzöttségi rátának az a küszöbértéke, amely fölött az iskoláknak át kell áttérniük az online oktatásra, a miniszter azt válaszolta: a megyei vészhelyzeti bizottságok határoznak arról az adott települést karantén alá helyező rendeletükben, hogy milyen tevékenységek folytatása megengedett a vesztegzár időszaka alatt.
Cîmpeanu ismételten felhívta a szülők figyelmét, hogy ne küldjék gyerekeiket az iskolába, ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket észlelnek rajtuk. Azt is elmondta, hogy a tanulók iskolai tesztelésének költségeit az állami büdzséből fedezik a központi közbeszerzési hivatalon (ONAC) keresztül. Nyomatékosította, hogy ezt nyáltesztekkel végzik, amelyek elvégzéséhez nincs szükség szakképzett személyzetre, akár maguk a gyerekek is használni tudják őket.

Sógor Beáta

 

Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Mobil oltópontokat juttat el a kormány a vidéki településekre
Mobil oltópontokat juttat el a kormány azokra a vidéki településekre, ahol igény mutatkozik az oltás iránt - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat.
Arafat: december 20-tól nyomonkövetési formanyomtatványt kell kitölteniük a Romániába érkezőknek
December 20-tól a Romániába beutazó személyeknek a határátlépés előtt ki kell tölteniük egy nyomonkövetési formanyomtatványt - jelentette be vasárnap Raed Arafat.
Cookie