×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Jelenleg összesen 3065 intenzív terápiás ágy van a romániai kórházakban

2020.10.27 - 19:05
Megosztás:
Jelenleg összesen 3065 intenzív terápiás ágy van a romániai kórházakban
Jelen pillanatban összesen 3065 intenzív terápiás ágy van a romániai kórházakban - jelentette ki kedd este Klaus Iohannis.

Az államfő kedden a járványkezelési intézkedésekről egyeztetett Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, a Román Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság alelnökével, Dorel Săndesckel, illetve a bukaresti Carol Davila sürgősségi katonai kórház intenzív terápiás osztályának vezetőjével, Dan Corneci-csel.

A megbeszélést követően a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában az elnök rámutatott, országos szinten 3065 intenzív terápiás ágy áll a COVID-19 vagy más betegség miatt intenzív terápiás ellátásra szorulók rendelkezésére, továbbá 2252 lélegeztetőgép és 2756 monitor. Emellett igénybe vehető még öt intenzív terápiás mobil egység és két moduláris kórház, összesen 169 ággyal.

A következő tíz napban további 123 intenzív terápiás ágyat helyeznek el hét fővárosi kórházban, és Nagyváradon, Konstancán, valamint Craiován is növelik az intenzív terápiás kapacitást - tette hozzá.

Iohannis kiemelte, a kormány már a világjárvány kezdete óta dolgozik az intenzív terápiás kapacitás növelésén, az egészségügyi minisztérium számos ilyen ágyat, lélegeztetőgépet, monitort és más szükséges felszerelést vásárolt. Áprilistól októberig 75 százalékkal nőtt a lélegeztetőgépek száma, és decemberig újabb 15 százalékos növekedés várható ezen a téren.

"Nagyon nehéz időszak előtt állunk, további nagy erőfeszítésekre van szükség a járvány kontroll alatt tartása érdekében" - nyomatékosította az államfő.

AGERPRES

Gőzerővel zajlanak az építkezések
Hamarosan befejeződik az urológia, majd az intenzív terápiás osztály felújítása, az új neurológiai modulnak már csak az oldalelemeit kell a helyükre illeszteni, és bővítik a koronavírus-labor felszereltségét is.
„Ömlenek” a betegek a sürgősségi kórházba
Csak akkor van hely az intenzív terápiára szoruló betegek számára a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban, ha egy megürül. Szatmáriak tucatjai várnak nap mint nap a sürgősségin egy-egy üresedő kórházi ágyra. Egyre kritikusabb a helyzet.
Szeben megye legnagyobb intenzív terápiás osztályának nincs katasztrófavédelmi engedélye
Szeben megye legnagyobb, 12 ágyas intenzív terápiás osztálya nem rendelkezik katasztrófavédelmi engedéllyel, és nem is tudja ezt kiállíttatni, mert az épület túlságosan régi - közölte az AGERPRES hírügynökséggel a Szeben megyei sürgősségi kórház vezetősége.
Cookie