×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Javaslatok a korlátozások lazítására: Csak lázmérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni az iskolába

2020.05.09 - 22:23
Megosztás:
Javaslatok a korlátozások lazítására: Csak lázmérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni az iskolába
A végzős osztályokba (nyolcadik, tizenkettedik és tizenharmadik) járóknak tartandó iskolai felkészítőkre csak lázmérés és kézfertőtlenítés után engedélyezett a belépés - többek között ez is szerepel a május 15-étől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

Az összesen legtöbb háromórás felkészítők alatt maximum tíz tanuló tartózkodhat egy osztályteremben. Az ötvenperces órákat tízperces szünetek szakítják meg, amelyek alatt alaposan ki kell szellőztetni az osztálytermeket.

A foglalkozásokon nem vehetnek részt azok a diákok és pedagógusok, akik krónikus betegségekben szenvednek, illetve ilyen betegekkel vagy 65 évesnél idősebbekkel laknak egy háztartásban. Az ilyen tanulók számára alternatív felkészülési formát dolgoznak ki.

Az órák kezdési időpontját úgy tolják el, hogy ne legyen több mint két osztálynak szünete egy időben.

Azokat az osztálytermeket, amelykben a felkészítőkre, illetve a vizsgákra sor kerül, a foglalkozás kezdete előtt klór- vagy alkoholalapú szerrel fertőtlenítik, majd legalább harminc percig szellőztetik.

Az iskolákba csak lázmérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni.

A tanulók és tanárok mindvégig maszkot viselnek. A teremben a tanulók kétsoronként ülnek úgy, hogy mellettük mindkét oldalon legalább egy-egy szabad hely maradjon.

A vizsgáztatás a fenti rend szerint történik azzal a különbséggel, hogy nem kötelező szünetet tartani.

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
Cookie