×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Játékos román kurzus

2021.08.10 - 18:30
Megosztás:
Játékos román kurzus
Ballos Camelia / Fotó: SZFÚ Archívum
Újszerű kezdeményezés indul a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban augusztus 23. és 27. között, amikor Ballos Camelia romántanárnő vezetésével játékos román nyelvi foglakozásokra kerül sor. A kezdőknek szóló kurzus ingyenes, és az iskola 15–16 éves diákjainak szól.

A tervek szerint naponta 10 és 12 óra között kerül majd sor a képzésekre, melynek elsődleges célja a román nyelv gyakorlása, a beszélt nyelv elsajátítása. Ballos Camelia megkeresésünkre elmondta, hogy szórakoztató tevékenységeket tervez az egyhetes időszakra, melyek vonzók a gyerekeknek, teljesen másként zajlik majd a képzés, mint az osztálytermi tanórák esetén, pont azért, hogy ne legyen olyan monoton és egyhangú, mint a normál tanórák.

„Az alapötlet az, hogy segítsek azoknak a gyerekeknek, akik nehezen boldogulnak a román nyelvvel, azaz egyáltalán nem vagy nagyon kicsit tudnak románul. A kurzus 15–16 éves diákoknak szól, és eddig már 12-en jelentkeztek, de remélem, lesznek még érdeklődők. Szívből remélem, hogy segíthetek abban, hogy fejlődjenek kicsit, mert ezen gyerekeknek nagyon nehéz megtanulniuk az érettségire szükséges tananyagot, legalábbis azt, ami a jelenlegi követelmény. Bízunk abban, hogy a most kilencedik osztályosok esetén a magyar osztályban tanuló diákoknak megváltozik a tanterv, és nagyobb hangsúlyt kap a szövegértelmezés, hogy fejlesszék a beszédkészségüket román nyelvből. Ebben szeretnék segíteni nekik, hogy bővüljön a szókincsük, hogy jobban megértsék az ismeretlen szövegeket” — fogalmazott Ballos. A tanárnő elmondta, hogy szeretné, ha a gyerekek bátorságot nyernének, és nem félnének románul beszélni, hiszen ez is komoly probléma esetükben: nem beszélnek románul, mert félnek attól, hogy rosszul mondanak valamit.

A jövőbeni terveivel kapcsolatban a pedagógus elmondta, hogy szeretné a következő tanévben is folytatni a kurzust, és arra gondolt, hogy díjazni fog majd 1–2 gyereket, akik szépen fejlődtek a tanév alatti román képzés során. Ez fontos, hogy pozitív visszajelzést kapjanak, hogy érezzék, megérte a munka.

Sógor Beáta

Ha 3 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi ráta egy adott településen, az iskolák másnap áttérhetnek a jelenléti oktatásra
Ha egy településen a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alá csökken, az iskolák már másnap áttérhetnek a jelenléti oktatásra, nem kell megvárniuk a hétfői napot - jelentette ki csütörtökön Sorin Cîmpeanu.
A tanügyminisztérium ezentúl naponta közzéteszi az egyes településeken mért fertőzöttségi arányt
Sorin Cîmpeanu ügyvivő tanügyminiszter szerdán bejelentette, hogy ezentúl naponta közzéteszik a minisztérium honlapján az egyes településeken mért fertőzöttségi arányt, hogy az iskolák és óvodák ennek függvényében dönthessenek az online, illetve a jelenléti oktatásról.
Szaktárca: 16.120 tanintézetben lesz jelenléti oktatás jövő héten
Összesen 16.120 tanintézetben lesz jelenléti oktatás jövő héten - közölte péntek este az oktatási tárca.
Cookie