×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
12 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Egészség

Járványkezelés esővízzel — hatóanyagmentes fertőtlenítők

2021.06.10 - 19:30
Megosztás:
Járványkezelés esővízzel — hatóanyagmentes fertőtlenítők
Olyan fertőtlenítőszer is piacra került, amelyikben egyáltalán nincs aktív hatóanyag / Fotó: Getty Images
A Turnul Sfatului szebeni lap oknyomozó riportja szerint az elmúlt időszakban olyan fertőtlenítőszerekkel harcoltunk a koronavírus-járvány ellen, amelyekben még aktív hatóanyag sem volt. Esővízzel mossuk le a vírust — derül ki a beszámolóból.

Az Egészségügyi Minisztérium 124, használatra nem alkalmas fertőtlenítőszer használatát függesztette fel az elmúlt hónapokban, ugyanakkor 263 másik termék kereskedelmi forgalmazását is leállította. Ezeket az adatokat azt követően közölték, hogy a Turnul Sfatului nagyszebeni lapban megjelent, hogy a romániai piacon olyan terméket is forgalmaznak, amely nem is tartalmaz a címkén feltüntetett fertőtlenítő hatóanyagot, vagy ha igen, akkor is jóval kisebb koncentrációban. A lap újságírói véletlenszerűen kiválasztottak nyolc fertőtlenítő folyadékot, gélt és szappant, amelyet a fővárosi vegyészeti kutatóintézetben (ICECHIM) vizsgáltattak meg, és mint kiderült, több készítménnyel is gond van.

Fertőtlenítésre a legkevésbé alkalmasnak a SC Grande Gloria Production SRL és a SC G&M 2000 SRL által forgalmazott termékek bizonyultak. A Hygienium elnevezést viselő fertőtlenítő gél, amelyet egyébként szinte minden szatmári üzletben megtalálhatunk, a nagyobb hipermarketeknél egyenesen a kasszák mellé van kihelyezve, nemcsak hogy meg sem közelítette a címkén feltüntetett 70 százalékos etilalkohol-tartalmat, hanem egyáltalán nem is volt benne etilalkohol. Egy másik, ugyancsak e cég által gyártott gél, amelynek szintén 70 százalékos etilalkoholt kellene tartalmaznia, csupán 57,2 százalékos koncentrátumú hatóanyagot tartalmazott. Megkeresték a forgalmazót is, amelyik azzal próbált védekezni, hogy szerinte a népszerű terméket hamisítják.

Nem ez volt az egyedüli problémás termék, bár a többi azért valamennyit tartalmazott a címkén feltüntetett hatóanyagokból. A Prestisept fertőtlenítős szappannak például 2 százalékkal volt alacsonyabb a hatóanyag-koncentrációja, mint ahogyan kínálták, 70 százalék helyett csak 68 százalékot mutattak ki a vegyészek.
Az illetékes hatóságok csak tavaly júniustól októberig mintegy 200 különböző fertőtlenítő hatású terméket hagytak jóvá, idén év elején körülbelül 400 különféle fertőtlenítőszer volt elérhető az országban. A forgalmazott termékeket ugyanakkor az engedélyezés után csak ritkán vizsgálják meg — állami intézmény például nem is vizsgáltatott ki ilyen terméket. Ezt kihasználva a hatalmas üzletté nőtt fertőtlenítőszer-gyártásban érdekelt cégek igyekeznek kispórolni a hatóanyagokat, hiszen akkor még többet tudnak eladni a termékből, jobb profittal.

Az ügy kapcsán Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter is megszólalt, aki közölte, hogy felkéri a szaktárca fertőtlenítőszerekkel foglalkozó bizottságát a helyzet kivizsgálására, s egyben hangsúlyozta az ilyen termékek ellenőrzésének fontosságát. Leszögezte, hogy ehhez többek között be kell fektetni az Országos Közegészségügyi Intézet, illetve a tisztiorvosi szolgálat ellenőrzéseket végző szaklaboratóriumainak fejlesztésébe. A minisztérium hétfőn este tudatta, hogy ellenőrzést rendelt el az érintett cégeknél.

Pár éve robbant a Hexi Pharma-ügy

Amint arról néhány éve lapunk hasábjain is rendszeresen olvashattak, hatalmas botrányt kavart a Hexi Pharma fertőtlenítőszer-gyártó vállalat ügye, miután kiderült, hogy többszörösen felhígított termékeket forgalmazott — ezeket használták sok kórházban, még a műtőkben is. Szatmár megye is érintett volt akkor a fertőtlenítőszerek botrányában: az avasfelsőfalui kórház is a Hexi Pharma felhígított termékét használta.

Mint kiderült, 2010. június 1-je és 2016. május 16-a között a Hexi Pharma vállalat 340 egészségügyi intézmény képviselőit csapta be azzal, hogy valótlanságot állított az általa forgalmazott fertőtlenítőszerek minőségéről, pontosabban a hatóanyagok koncentrációjáról és baktériumölő képességéről, ugyanakkor a termékek címkéin is megtévesztő adatokat tüntetett fel, rábírva ezzel a megkárosított intézményeket, hogy megvásárolják a termékeket. Ugyanakkor a Hexi Pharma 2012. október 12-e és 2016. március 9-e között 61 esetben mutatott be valótlan adatokat tartalmazó dokumentumokat a fertőtlenítőszereket ellenőrző országos bizottság előtt, hogy megkapja a forgalmazási engedélyt. Az említett időszakban a Hexi Pharma Románia csaknem minden nagy egészségügyi intézményének hamisított, így hatástalan fertőtlenítőszereket adott el, meghiúsítva ezzel a kórházi fertőzések megelőzését célzó intézkedések eredményességét.  A vizsgálatok alapján az is kiderült, hogy a hétszeresen felhígított szert a piaci árhoz képest tízszer drágábban értékesítették.

Bumbuluţ Krisztina

Hat hónapon belül felépülnek a gyerekek a Covid-19 utáni sokszervi gyulladásból
Hat hónapon belül felépülnek az új koronavírus okozta Covid-19 szövődményeként fellépő több szervet érintő gyulladás szindrómából a gyerekek, néhánynak azonban továbbra is szüksége van fizikoterápiára és mentális egészségük támogatására brit orvosok tanulmánya szerint.
Frissítette a CNSU a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét
Aktualizálta csütörtök este az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét.
Szülés járvány idején a hazai kórházakban
Több mint egy év után végre jó irányba fordultak a dolgok: ezentúl csak akkor választják szét az újszülöttet és az anyát, ha utóbbi állapota válságos. Függetlenül attól, hogy az anya fertőzött-e, szülés után az anyatejes táplálás is javasolt.
Cookie