×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Járhatatlan tövisháti utak

2022.01.10 - 11:30
Megosztás:
Járhatatlan tövisháti utak
Fotó: Szatmár Megyei Tanács
Egyre nagyobb csúszásban van a „tövisháti autópálya” felújítása, a kivitelező járható állapotban sem tartja, panaszkodnak a lakosok.

Alapszabály, hogy egy-egy útfelújítás esetében a kivitelező biztonságos, balesetmentes, járható állapotokat kell biztosítson a munkálatok idején „építőtelepnek” minősülő útszakaszon — ám a valóság sokszor „köszönőviszonyban sincs” ezzel az egyébként törvénybe is foglalt kitétellel, mint ahogy saját bőrükön kénytelenek ezt tapasztalni a „tövisháti autópályán” s főleg a Bogdánd–Hadadnádasd közötti szakaszon döcögők. A gödrös és szinte járhatatlan úton kínkeserves minden kilométer megtétele, no meg balesetveszélyes is, hiszen az utóbbi időben több gépkocsi is tengelytörést szenvedett — panaszolta egyik olvasónk.

„A megyei tanácshoz, de hozzám személyesen is tucatjával futnak be panaszok az említett útszakasz járhatatlanságával és elhanyagoltságával kapcsolatban. Tisztában vagyunk az áldatlan állapotokkal, s igyekszünk mindent megtenni, de persze túl sok lehetőség nincs a kezünkben — a kivitelezőket már eddig is többször és több mint nyomatékosan felszólítottuk a határidők betartására, a lemaradások pótlására, inkább kevesebb, mint több sikerrel, és maximum pénzbírságot róhatunk ki rájuk, de kérdéses, hogy azzal milyen eredményt érnénk el. A következő napokban ismét felszólítjuk őket, hogy tegyék járható állapotúvá az útszakaszt” — mondja megkeresésünkre Pataki Csaba tanácselnök. Nem hallgatja el azt sem: sajnos gyengék a kivitelezők, és több mint fél évvel vannak elcsúszva az ütemtervvel, s egyre kevésbé valószínű, hogy az eredeti határidőre, 2023-ra teljes egészében be tudják fejezni a 38 kilométer hosszúságú útszakasz teljes felújítását.

A 108R jelzésű megyei út (a 19A országút–Krasznabéltek–Béltekfürdő–Dobra–Nántű–108P jelzésű megyei út–Korond–Bogdánd–Hadad–Szilágy megye határa) felújítása startból csúszással indult, ugyanis a földrajzi viszonyok okán — hiszen a Tövishát nem csak képletesen hepehupás, hanem a gyakorlatban is rengeteg arrafelé a földmozgás és -csuszamlás — a tervezési időszak négy hónap helyett több mint egy évig tartott, a gyakorlati munka csak 2020 márciusában kezdődött el, s bár a hét cégből álló kivitelező társulás többször is ígéretet tett a határidők betartására, a csúszások lefaragására, nem sikerült még csak töredékesen sem betartania ezt.

Szabó Kinga Mária

 

130 éves az Északi Színház épülete
Az Északi Színház két társulata a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót. A díszelőadáson a Nemzeti Színház művészei léptek fel.
Újabb lépés a 193-as megyei út felújításához
A 13 települést érintő, Pálfalvától a megyehatárig tartó 40 kilométeres útszakaszt készülnek modernizálni. A gyakorlati felújítás optimális esetben a 2023-as év második felében kezdődhet.
Ultramodern sportterme lesz Lázárinak
180 férőhelyes lelátóval, külön öltözőkkel, elsősegélyszobával ellátott, kézilabda-, kosárlabda- és röplabda-, valamint teniszmeccsek lejátszására alkalmas sportterem épül Lázáriban.
Cookie