×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
3 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.49 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Januártól két hónapos lesz az apáknak járó gyermeknevelési szabadság

2022.11.29 - 17:55
Megosztás:
Januártól két hónapos lesz az apáknak járó gyermeknevelési szabadság
Eddig egy hónapot maradhattak otthon az apák. (Fotó: FreePik)
Az eddigi egy hónap helyett legalább kettőt kell kivennie az apának, amennyiben az anya volt addig gyermeknevelési szabadságon – erről sürgősségi rendeletben döntött keddi ülésén a kormány.

A munkatörvénykönyv szerint a szülők eldönthetik, hogy melyik szülő veszi ki a két éves gyermeknevelési szabadságot, de egyszerre csak egyikük lehet gyermeknevelésin – eddig ugyanakkor kötelező volt legalább egy hónapot a másik szülőnek is kivennie. 

Az említett időszakot 2023. január 1-jétől két hónapra növelik. Amennyiben a másik szülő úgy dönt, hogy nem igényli a két hónapos gyermeknevelési szabadságot, az ezután járó jogokat sem kaphatja meg.

A módosítások lehetővé tennék, hogy mindkét szülő jobban össze tudja egyeztetni a szakmai és gyermekneveléssel kapcsolatos feladatait.

Hírszerkesztő
 

RMDSZ: korszerűsítjük az utakat Apában és szennyvízhálózatot építünk Pusztadarócon
Újabb beruházásokat támogat az RMDSZ által vezetett fejlesztési szaktárca, az Anghel Saligny közművesítési program segítségével korszerűsítik az utakat Szatmár megyében, Apában és szennyvízhálózatot építenek Pusztadarócón – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.
Minden eddiginél nagyobb költségvetéssel indul a roncsautóprogram újabb kiadása
„Mától ismét igényelhető az új autók vásárlására nyújtott támogatás a klasszikus és a plusz roncsautóprogramok keretében. Idén minden eddiginél nagyobb költségvetéssel indítottuk a programokat, amelyekkel arra ösztönözzük a lakosokat, hogy vonják ki a forgalomból a szennyező gépkocsikat. Az őszi kiírás keretében mintegy 660 millió lej áll rendelkezésre az új autók és motorkerékpárok beszerzésének támogatására” – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteken.
Nem kilépett, kitették a PNL-t
A közvélemény és a lakosság iránti tiszteletből „helyzettisztázó” sajtótájékoztatót tartott tegnap a szatmári RMDSZ vezetősége és parlamenterei a PNL állítólagos „kilépésével” kapcsolatban.