×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Magazin

Itt a csillagászati ősz, szokatlan hideggel

2021.09.23 - 09:00
Megosztás:
Itt a csillagászati ősz, szokatlan hideggel
Fotó: turistamagazin.hu
Tegnap beköszöntött a csillagászati ősz is, amely most ráadásul nemcsak „harapja, kurtítja a hosszú napokat”, de szokatlan hideget, a hegyekben pedig havazást is hozott magával.

Idén szeptember 22-én 21 óra 20 percre esett az őszi nap-éj egyenlőség — az az időpont, amikor a nap ugyanannyi időt tölt a horizont felett, mint alatta, így a nappal és az éjszaka hossza megegyezik — és csillagászati értelemben is elkezdődött az ősz. Merthogy az ősz kezdetének (akárcsak a többi évszaknak) három időpontja is van, s ebből kettő a természet megfigyelésén alapul: a naptári ősz szeptember elsején kezdődik, az ősz hónapjainak (szeptember, október, november) figyelembevétele miatt; a meteorológiai ősz a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik (viszont nagyon sok helyen a népi megfigyelés és hagyomány már augusztus 6-ától, Urunk színeváltozása ünnepétől számította az őszt, mert akkortól kezdenek sárgulni, színesedni a levelek), míg a csillagászati ősz szeptember 22-től (néha szeptember 23-tól) december 21-ig (néha december 22-ig) tart.

Az őszi nap-éj egyenlőség régebb jelentős ünnepnap volt, hiszen egybeesett a szüret és a betakarítás idejével — az emberek e nap estéjén nagy mulatságokat, bőséges vacsorákat rendeztek, tüzet gyújtottak, énekeltek-táncoltak, és nagyon sok helyen szentmisét is tartottak, hogy hálát adjanak a termésért, a jószágok és saját maguk egészségéért, illetve a nyári munkák sikeres elvégzéséért. De az őszi nap-éj egyenlőség után kezdődtek az őszi pásztorünnepek, a gazdasági év végét jelentő szüreti mulatságok is, amelyek András-napon, az advent kezdetével zárultak.

Nos, a tegnap beköszöntött csillagászati ősz igencsak hűvös kelletlenséggel érkezett — a hőmérséklet jó pár Celsius-fokkal elmaradt az ilyenkor átlagostól —, és magával hozta az első havazást is, a Bâlea-tónál le kellett takarítani az úttestet a rárakódott veszélyes jégrétegtől, Predeal környékén pedig mínusz 9 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A meteorológusok a következő időszakra sem jósolnak verőfényes, kellemesen meleg napokat, kéthetes előrejelzésük szerint lehűlés, talaj menti fagyok és csapadékos időjárás várható október elejéig.

Szabó Kinga Mária

ANM: változékony időjárásra lehet számítani október végéig
Az elkövetkező két hetes időszakban (október 18-a és 31-e között) nagy mértékű hőmérséklet-ingadozásra kell számítani: 22 Celsius-fokos nappali csúcshőmérsékletektől fagypont alatti éjszakai minimumokig - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfői előrejelzéséből.
ANM: az ilyenkor megszokottnál hűvösebb lesz a következő két hétben
Országszerte hűvösebb lesz az idő a következő két hétben, mint ilyenkor általában, a napokban csapadék is várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) október 11-e és 24-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
Nagyon hideg lesz a hétvégén az ország nagy részében
Különösen hideg időre számíthatunk a következő három napban, a sokéves átlagnál jóval alacsonyabb hőmérsékleti értékek várhatók az ország szinte egész területén - figyelmeztetnek a meteorológusok.
Cookie