×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Külföld

Ítéletidő Ausztriában

2021.07.26 - 11:01
Megosztás:
Ítéletidő Ausztriában
Fák dőltek az autópályára, kocsijukban rekedt embereket kellett menteni, Fotó: twitter
Ítéletidő csapott le Ausztriára vasárnap este: a felhőszakadások nyomán kialakult áradások utakat mostak el, más utakat pedig le kellet zárni a kidőlt fák miatt. Az országos katasztrófavédelem „rendkívül nagy károkról” számolt be, az osztrák vasúttársaság pedig bejelentette, hogy a sínekre dőlt fák miatt várhatóan még hétfőn is akadozni fog a vonatok közlekedése.

A villámlással, jéggel és heves esőzéssel járó ítéletidő elsőként Felső-Ausztriában az Inn folyó térségére csapott le vasárnap 16:30 óra körül, majd a front gyorsan haladt északkelet felé. A viharok az éjszakába nyúlóan tartottak és hatalmas károkat okoztak.

A legfőbb feladatot a tűzoltók számára — a pincékbe befolyt víz szivattyúzása mellett — a főutak járhatóvá tétele, valamint az elektromos felsővezetékek megszabadítása jelentette a kidőlt fáktól — számolt be a Heute.at hírportál a felső-ausztriai katasztrófavédelmi parancsnokra hivatkozva vasárnap este.

Az osztrák autópályákon is komoly fennakadást okoztak a kidőlt fák. „Felső-Ausztria összes járását érintették a viharkárok” – mondta a tűzoltóság szóvivője. A vihar a legnagyobb pusztítást Wels, Kirchdorf, Linz (járás és város), illetve Freistadt környékén okozta.

A Kurier honlapjának vasárnap este 10 órai beszámolója szerint országszerte 1106 vihargócpontot regisztráltak. Ausztria mintegy 250 tűzoltósági körzetéből több mint 3700 tűzoltót kellett mozgósítani a kárelhárítás érdekében.

„Különösen nagy kihívást jelentett a kollégáinknak, hogy több alkalommal embereket kellett kimenekíteni, például olyanokat, akik a kidőlt fák miatt a kocsijukban rekedtek” — közölte a tűzoltóság szóvivője.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) arról számolt be, hogy a viharok és a kidőlt fák miatt több vonalon leállt a közlekedés, ami kihatással lesz a hétfő reggeli ingázó forgalomra is. Az Alsó-Ausztriában elrendelt korlátozások várhatóan legalább hétfő délig érvényben maradnak.

Bécset is elérte a zivatar

Este 10 óra körül a fővárost is elérte a viharzóna, már ekkor 50-70 km/óra erejű szél hordta az esőt. Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint a vihar erőssége már csillapodott, de Bécsben is felhőszakadásra és jégesőre, továbbá viharos széllökésekre kell számítani a továbbiaknak is.

hirado.hu

Viharokra és nagy mennyiségű esőre figyelmeztetnek a meteorológusok
Légköri instabilitásra és nagy mennyiségű csapadékra vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország nagy részére.
Narancssárga viharriasztást adtak ki 18 megyére
Narancssárga riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 18 megyéjére a várható viharok és felhőszakadás miatt.
Erdélyben viharok, a déli országrészben kánikula várható a meteorológusok szerint
Hőségre, illetve viharokra vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Cookie