×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Ítélet született a könnygázzal „védekező” tanítónő ügyében

2021.02.17 - 06:52
Megosztás:
Ítélet született a könnygázzal „védekező” tanítónő ügyében
A Nagykárolyi Bíróság 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, az egyik kisdiákkal szemben 2500 lej orvosi kezelési költség, míg a másikkal szemben 700 lejnyi erkölcsi kártérítés fizetésére kötelezte azt a tanítónőt, aki még 2019 szeptemberében „rendreutasítási” célzattal könnygázzal fújta le akkor 6 és 7 éves tanítványait a Tasnádszántói Általános Iskolában.

A tanítónő állítása szerint az előkészítő osztályos gyermekek zavarták a tanítást, és amikor rendre intette őket, „megtámadták”. A gyermekeket az iskola vezetősége azonnal a helyi orvosi rendelőbe vitte, majd onnan a tasnádi kórházba szállították őket, s az orvosok megállapítása szerint szerencsére egyikük sem szenvedett maradandó károsodást, a tanítónőt pedig a rendőrök őrizetbe vették és 24 órára előállították, a tanfelügyelőség pedig azonnal felbontotta munkaszerződését.

Az akkor Szatmárnémetiben lakó tanítónőt pár nappal az incidens megtörténte előtt helyezték a Tasnádszántói Általános Iskolába, miután sikeresen vizsgázott az ideiglenes tanítónői tisztség betöltésére, a könnygázt pedig — a Caracal-pszichózis nyomán — egyik családtagja vette neki, hogy legyen mivel megvédenie magát, ha a mindennapi, közel 50 kilométeres, Szatmárnémeti–Tasnádszántó közötti ingázás során valaki esetleg megtámadná vagy bármilyen atrocitás érné.

A nyomozás során kiderült az is, hogy bár a nő rendszeresen részt vett a címzetes helyek elfoglalására kiírt versenyvizsgákon, és magas jegyet is ért el, pár hétnél-hónapnál többet nem tanított, rendszeresen felmondta állásait, ám ennek ellenére mindig megkapta a vizsgához/munkakezdéshez szükséges pszichológiai igazolást.

A Nagykárolyi Bíróság melletti Ügyészség ügyészei elrendelték a tanítónő pszichiátriai vizsgálatát is, és a szakértői megállapítás szerint a nőnél személyiségzavar és pszichotikus dekompenzáció figyelhető meg, amelyek beszűkítik tudatát, negatívan befolyásolják ítélőképességét és önuralmát. Az ítélet nem jogerős. 

Nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Elena Udreát
Csúszópénz elfogadására való felbujtás és pénzmosás miatt első fokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a bukaresti ítélőtábla Elena Udrea volt minisztert a Traian Băsescu 2009-es államelnöki kampányának finanszírozásával kapcsolatos ügyben.
A harmadik szövetségi halálos ítéletet hajtották végre a héten az Egyesült Államokban
A harmadik szövetségi halálos ítéletet hajtották végre a héten az Egyesült Államokban - jelentette be a szövetségi igazságügyi minisztérium pénteken Washingtonban.
Cookie