×
2022. 01 19.
Szerda
Sára, Márió
-3 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.34 RON
100HUF = 1.39 RON
Nagykároly

Isten áldásával, végig az úton

2018.05.25 - 11:00
Megosztás:
Isten áldásával, végig az úton

A hagyományokhoz híven ünnepi szentmise keretében zajlott a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum végzőseinek ballagási ünnepsége. Nm. és ft. Schönberger Jenő püspök és Simon Attila lelki vezető Isten áldását kérte a diákok életére.

A lelki útmutató és a hitbéli megerősítés a fő erőssége a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumnak, s ezt az ott oktató tanárok és diákok egyaránt vallják. Hiszen a lelki kiegyensúlyozottság, az Istennel való élet fontos szerepet kap az iskola mindennapjaiban. Ennek fontosságáról tegnapi ballagási ünnepségükön is hallhattak az iskola végzősei. A hagyományokhoz híven az idei ballagás is szentmise keretében zajlott, amelynek a Kalazanci Szent József-templom volt a helyszíne. Ide ballagtak át iskolájukból a diákok, s a menetet a Gróf Károlyi Gyula cserkészcsapat tagjai vezették fel. A templom ismételten megtelt az ünnepi alkalomra, itt várták a négy végzős osztályt a hozzátartozók.

Az ünnepi szentmisét mm. és ft. Schönberger Jenő püspök celebrálta. A püspök idén is arra biztatta a végzősöket, hogy ne valaminek a végeként, hanem valaminek a kezdeteként tekintsenek erre a ballagásra. Kilépnek ugyan az életbe, de iskolájuk, tanáraik mindig várják őket, ezt ne feledjék soha, mint ahogy azt sem, hogy a Kalazanciban töltött iskolai évek alatt nem csupán lelkileg töltődtek fel, de ismereteik is gazdagodtak.

Simon Attila, az iskola diákjainak lelki vezetője érezhetően meghatottan és szeretetteljesen búcsúzott a diákoktól. Útravalóként ő is azt az üzenetet bízta a ballagókra, hogy soha ne feledjék el, hogy Isten mindig velük van. Az iskolában megszerzett tudás akkor térül meg, ha lelki alázat és szeretet is párosul hozzá, emelte ki a lelki vezető.

Kocsis Aliz, az iskola igazgatója szintén fontos tanácsokkal látta el a végzős tanulókat. „Igyekeztünk úgy élni veletek iskolánk közösségében, hogy figyelmet és elfogadást kapjunk egymástól. Igyekeztünk titeket olyanná nevelni, akiket nem az indulatok hajtanak, hanem józanul tudnak tervezni és dönteni, akik képesek távlatokban gondolkodni, akik elfogadóak és nyitottak, de van saját útjuk, akik felelősséget vállalnak a körülöttük lévőkért, akik ismerik a kimondott szó erejét és értékét. Arra is tanítottunk titeket, hogy akkor lehettek biztos pont mások számára, ha ismeritek és elfogadjátok saját magatokat értékeitekkel és gyengeségeitekkel együtt. Nagy igyekezettel akartunk az általunk helyesnek tartott útra terelni titeket, de ebben a kísérésben nekünk, felnőtteknek is egyre inkább meg kellett tanulnunk, hogy minden erőfeszítésünk ellenére nem ültethetjük a fejetekbe saját gondolatainkat, nem vetíthetjük belétek saját álmainkat. Mégis azt hiszem, hogy úgy van rendjén az idők kezdetétől fogva, hogy a tanítók és a szülők lankadatlanul mondják, amit helyesnek tartanak, mondják, amitől féltenek titeket, és aggódnak értetek, mert nem tehetnek mást” — mondta az igazgatónő, aki nem mulasztotta el megköszönni a szülőknek a bizalmat, amiért ezt az iskolát választották, illetve az osztályfőnököknek az áldozatos munkát, amivel a gyermekeket fogadták és kalauzolták.

A beszédeket követően díjazták az évfolyamelsőket. A XI. C, közélelmezés és idegenforgalom szakos osztályból Illés Nikoletta, Zsigó Zoltán, Pink Beatrix, a XII. C, közélelmezés és idegenforgalom szakos osztályból Boleman Patrik, Szommer Erik és Teigler Patrich, a XII. B, teológia szakos osztályból Nagy Tímea, Angyal Rudolf, Hevele Bubuian Hannelore és Orosz Kitty, míg a XII. A, természettudományok szakos osztályból Kiss Eszter Boróka, Pongrácz Kitty Beatrix, Széri Zselyke vehetett át oklevelet és ajándékcsomagot tanulmányi eredményeinek elismeréseképpen.

Tőtős Tímea

Cookie