×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Ismét figyelmeztet a RO-ALERT

2021.09.14 - 19:59
Megosztás:
Ismét figyelmeztet a RO-ALERT
Fotó: SZFÚ archív
Kezd mutatkozni a vesztegzár hatása az érintett településeken, másrészt viszont a szatmárnémetieket ismét RO-ALERT-üzenetben (is) figyelmeztetik a város fertőzöttségi szintjének növekedésére.

Nem első és minden bizonnyal nem is utolsó alkalommal figyelmeztetik a hatóságok RO-ALERT-üzenetben a lakosságot az erősödő járványhelyzetre — kedden a szatmárnémetiek telefonjain villant fel a vészjelzésszöveg, akárcsak tavaly november végén, a kijárási tilalom bevezetése előtt, emlékeztetve: a megyeközpont fertőzöttségi szintje folyamatosan emelkedik (2,78 ezrelék), s a megbetegedés elkerülése érdekében tartsák be a megelőzési szabályokat (azaz zárt térben/tömegben viseljék az orrot-szájat takaró maszkot; tartsanak fizikai távolságot; mossanak/fertőtlenítsenek minél gyakrabban kezet, főleg, ha többek által használt felületeket érintettek meg, s igyekezzenek ezen szabályok betartására rábírni a környezetükben lévőket is).

A közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében szeptember 14-én Szatmár megyében 14 476 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt jelenti, hogy az előző adatközlés óta 64 új esetet regisztráltak, és az újratesztelt páciensek közül 23-nak lett ismét pozitív az eredménye — mindezek tükrében a megye fertőzöttségi szintje 2,61 ezrelékre emelkedett, s úgy tűnik, ha minimális mértékben is, de kezdenek megmutatkozni a vesztegzár hatásai. Az érintett községek közül háromnak — Tartolc (14,83), Turc (8,57) és Bikszád (7,88) — stagnál az indexe az előző naphoz viszonyítva, Batarcsé (5,79), Komorzáné (6,16) és Kányaházáé (5,6) csökkent, sőt, utóbbié jelentősen, Kisgérce fertőzöttségi szintje azonban tovább, 10,64-re emelkedett. Ugyanakkor közelít a 6 ezrelékhez Avasfelsőfalu (5,73), Szatmárpálfalva indexe meghaladta a 3, Aranyosmegyesé és Majtényé a 2 ezreléket.

De nemcsak az indexek, hanem a gyógyultak száma is nagymértékben emelkedett, 10 108-ra, ami azt is jelenti, hogy az előző adatközlés óta 55 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, ám sajnos az elhunytak száma is nőtt, 404-re — egy 75 éves női páciens az avasfelsőfalui kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.

Nem lassul vagy stagnál az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók számának növekedése: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 65 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 34, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 93, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 53 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra már összesen 26 fertőzött szorul, 16-ot Szatmárnémetiben, 10-et Nagykárolyban látnak el.

Az elvégzett tesztek száma elérte a 152 974-et, vagyis az elmúlt 24 órában igencsak sok, 875 mintát elemeztek, és ezek 10%-a lett pozitív.

Házi vagy intézményes karanténban 501-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 723-an (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).

A közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint az elmúlt 24 órában 134-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel az ő számításaik szerint az oltáskampány keretében már 94 439 személyt immunizáltak Szatmárban.

A megyebeli határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 2031 utazó lépett az ország területére, s közülük 314 személynek kellett karanténba vonulnia.

Szabó Kinga Mária

 

Romániában többen kérik a harmadik, mint az első adag oltást
Romániában kedden elkezdték beadni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. Az első napon többen kérték az emlékeztető oltást, mint a vakcina első adagját.
Főleg a kis cégek zárnak be
Az építőipar, a teherszállítás és az online kereskedelem az a három iparág, amelyik leginkább immunis a koronavírusra, ebben a három ágazatban hozták létre a legtöbb új céget az országban.
Már 25 település vörös Szatmárban
Változatlan intenzitással emelkednek a fertőzöttségi indexek megyeszerte, de kiemelten a már 5,5 ezreléken álló Szatmárnémeti vonzáskörzetében lévő területi-közigazgatási egységekéi.
Cookie