×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Ismét együtt ünnepelhettünk

2022.03.16 - 06:03
Megosztás:
Ismét együtt ünnepelhettünk
Fotók: Facebook/Kereskényi Gábor
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.

Lovas huszáros felvonulással, ünnepi beszédekkel és szavalatokkal, koszorúzással ünnepelte március 15-ét a szatmári magyar közösség. Mivel a koronavírus-járvány miatt két éve nem ünnepelhettek a megszokott, hagyományos rendezvény keretében, idén talán még az előző alkalmaknál is többen gyűltek össze: fiatalok és idősek a kabátjukra kitűzött, élénk, nemzeti színű kokárdával, ezekben a vészterhes, gondterhelt időkben is reményteljesen és bátran mutatták meg, hogy a magyar közösség összetart, március idusának szelleme pedig máig a szívekben él.
Az ünneplő sokadalom az Ormos háznál, a Villanyóránál gyülekezett 5 óra előtt, ahol koszorút helyeztek el a Petőfi Sándor-emléktáblánál, majd a díszes ruhájú szatmári huszárokat követve, fuvószenekarral kísérve vonultak át a megemlékezés fő helyszínére, az István téri parkba, a forradalmár-költő Petőfi Sándor szobrához.

Az ünnepi megemlékezésen, immár a parkban közös imát mondott a hősök emlékére és a békéért nm. és ft. Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök és nt. Kiss József református egyházmegyei főjegyző. Nicolae Ciucă miniszterelnök üzenetét Altfatter Tamás alprefektus, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének szavait pedig Telegdi Andrea külgazdasági attasé tolmácsolta.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke beszédében kiemelte: nem emlékezhetünk vidáman, hiszen a magyarság kiemelkedő alakjai vesztek oda a szabadságharcban, az 1848-as forradalom következményei pedig évszázadokra meghatározták a magyar nép sorsát. Nemzetünknek — és az akkori Magyarország területén élő nemzeteknek — viszont olyan fiai voltak, akik nem törődve a következményekkel feláldozták otthonukat, vagyonukat és nem utolsósorban az életüket a nemes és igaz cél érdekében. Tanulnunk kell azok hibáiból, akik az életüket adták a mi a szabadságunkért — folytatta a polgármester, hozzátéve, hogy a hazug propaganda 1848-ban is mindent megtett azért, hogy a Magyarországon élő nemzeteket egymásnak ugrassza, nehogy azok összefogjanak, és ezáltal képesek legyenek arra, ami külön-külön sosem sikerülhet: legyőzni az elnyomókat. „Ugyanennek vagyunk szemtanúi jelenleg is, de őseink csak akkor tudnak majd békében nyugodni, ha azt látják, tanultunk a történelem hibáiból. Hogy megértjük: mi, ebben a régióban és ezen a földrészen élő emberek össze kell tartsunk, és egymást kiegészítve és kisegítve kell élnünk. Ha ez megtörténik, Európa nem egy agonizáló, hanem ismét egy életerős kontinens lesz. Mi pedig egy olyan régió és egy olyan nemzet, amelyik gyarapodik” — mondta a polgármester, aki egyúttal arra is buzdított, hogy vállaljuk magyarságunkat a népszámláláson, a regisztrált szatmáriakat pedig arra kérte, hogy április 3-án szavazzanak arra a szövetségre, amelyik megmutatta azt, hogy nemzetben gondolkodik, amelynek fontos a partiumi, a szatmári magyarok ügye.

Az ünneplés keretében nem csak beszédek hangzottak el, a Bălcescu–Petőfi Általános Iskola gimnazistája, Németi Nóra és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium középiskolása, Szilágyi Anna szavalt a kor szellemét megidéző költeményeket. 

A rendezvény zárásaként a politikai pártok, ifjúsági szervezetek, tanintézmények, egyesületek és számtalan magánszemély helyezte el a kegyelet koszorúit, virágait a Petőfi-szobor talapzatán, a rendezvény pedig nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével ért véget. SZFÚ


 

Szünetelni fog az ivóvíz-szolgáltatás!
Három fővezeték találkozik abban a vízaknában, amit a harmadik szatmárnémeti híd építése miatt most költöztetnie kell az Apaservnek. Nyolc településen nem lesz víz szerda estétől, csütörtök délig.
Mélygarázs: bevétel, vagy közszolgálat?
Lesz némi bevétele is a szatmárnémeti közkasszának abból, hogy magáncég üzemelteti majd a tervezett föld alatti parkolót, de az ellenzéki tanácsosok még több bevételt szeretnének ebből.
Határon átnyúló, egyedülálló fejlesztések a szatmárnémeti reptéren
Régi vágya valósult meg a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérnek.
Cookie