×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Ismeretlenek megrongálták Vitéz Mihály havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szoborcsoportját

2021.06.06 - 09:09
Megosztás:
Ismeretlenek megrongálták Vitéz Mihály havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szoborcsoportját
Ismeretlenek szombaton megrongálták Vitéz Mihály havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szoborcsoportját - közölte a Covasnamedia.ro helyi portál.

A rongálók a fekete márványlapokkal borított talapzat hátsó oldalára a magyar zászló színeit, alája pedig a Trianon 1920 feliratot festették festékszóróval. A szombaton este értesített rendőrség bűnügyi dossziét nyitott az ügyben.
    Egy nappal korábban két rendezvényt is szerveztek a trianoni döntés 101. évfordulóján Sepsiszentgyörgyön. A Sepsiszéki Székely Tanács a szoborcsoporttól pár száz méterre tartotta a hagyományos évfordulós megemlékezését, melyen a magyar nemzeti tragédiáról beszéltek a szónokok. Ennek a befejezte után érkezett a szoborcsoport elé a trianoni döntést ünneplő román tüntetők csoportja. A Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista szervezet hívására többnyire más településekről a városba jött tüntetők hazafias dalokat énekelve, Trianont éltetve vonultak szoborcsoporthoz. A szobor előtt óriás-transzparenst bontottak ki a következő felirattal: "Hagyjátok a frusztráltságot, Trianon az igazság!"
  Vitéz MIhály 1593-tól volt Havasalföld fejedelme, 1599-ben Erdély és 1600-ban Moldva fejedelmi trónját is elfoglalta, de még 1600-ban elveszítette mindhárom állam feletti fennhatóságát. A vajdát a romániai tankönyvek Románia első egyesítőjeként mutatják be.
    A sepsiszentgyörgyi szoborcsoportot Gir Radulescu bukaresti szobrász készítette, és 1982-ben Nicolae Ceausescu kommunista diktátor jelenlétében avatták fel. Alig két évvel később, 1984. június 5-én a szobor mögött erős robbanás történt, mely kioltotta egy ott játszó magyar gyermek életét, a szobrot azonban nem rongálta meg. A korabeli hatóságok terrorcselekménynek könyvelték el az eseményt, az elkövetőt azonban azóta sem azonosították. A magyar közösség a román politikai rendőrség, a Securitate provokációjának tekintette az ügyet, mely következtében leváltották a megye intézményeinek magyar vezetőit.

MTI

Kefírrel öntötték nyakon Avram Iancut
Vasárnap reggelre ismeretlen tettesek megrongálták Avram Iancu szatmárnémeti, új központban található mellszobrát — gyorsan kiderült, hogy a szoborra öntött fehér folyadék nem festék vagy valami más, nehezen eltávolítható anyag, hanem egyszerű kefír, ám ennek ellenére a tett felháborította a megyeközpont polgármesterét.
Debrecenben felavatták Szent II. János Pál pápa szobrát
Debreceni látogatásának harmincadik évfordulóján, szerdán a helyi Szent Anna-székesegyház előtt felavatták Szent II. János Pál pápa egészalakos szobrát, Kovács Jenő szobrászművész alkotását.
Rehabilitálják az anyafarkast  Szatmárnémetiben
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megrendelésére elkezdték a város Vasile Lucaciu parkjában található Capitoliumi Anyafarkas-szobornak a felújítását.
Cookie