×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Iskolatáska a Rákóczi Szövetségtől

2021.09.11 - 09:00
Megosztás:
Iskolatáska a Rákóczi Szövetségtől
Fotó: A szerző felvételei
Élettel telt meg a Rákóczi Ferenc iskola udvara, az előkészítősök átvették a Rákóczi Szövetség által felajánlott iskolatáskákat.

Az esemény, ami összehozta a gyermekeket és a szülőket csütörtök délután a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola udvarán, még nem az iskolakezdés volt, hanem egy nagyon jó alkalom, amelyet a gyermekek a Rákóczi Szövetségnek köszönhetnek, ez pedig nem más, mint azoknak az iskolatáskáknak az átadási ünnepsége, amelyeket azok az előkészítős kisdiákok kapnak, akik magyar nyelven kezdik el tanulmányaikat.

A gyermekek hatalmas mosollyal érkeztek meg az iskola udvarára szüleik kíséretében, akiket jövendőbeli tanítónőik, Urbán Tünde és Mihálka Tünde fogadtak.

hirek/2021/szeptember/11/rakoczi-taska.JPG

A jelenlévőket először Gnandt Zoltán, a Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója köszöntötte, kifejezve köszönetét a szülőknek, amiért ezt a tanintézményt választották gyermekeik számára. „Szeretném megköszönni a szülőknek, hogy minket, a mi iskolánkat és a mi pedagógusainkat választották. Elmondhatjuk, hogy a két előkészítős tanítónő, Urbán Tünde és Mihálka Tünde személyében tündérek fognak vigyázni a csemetékre, amikor itt, az iskolában lesznek” — fogalmazott.

A továbbiakban Szejke Ottilia, a Rákóczi Szövetség Szatmár megyei elnöke vette át a szót. „Az egyik legjobb pillanat számomra, amikor így, szemtől szemben találkozhatok a gyermekekkel. A legszebb osztály szerintem az előkészítősöké: a gyermekek játszva tanulhatnak, ismerkedhetnek. A Rákóczi Szövetség az utóbbi években Szatmár megyét is bevonta a nagy programjába, amelynek az egyik része, hogy nagyon szép iskolatáskát ad minden olyan gyermeknek, aki magyar tagozaton jár iskolába. A szülőknek azt szeretném mondani, hogy a legjobb döntést hozták akkor, amikor magyar tagozatra íratták be a gyermeküket. Úgy gondolom, hogy nem csak erkölcsi kötelességünk, hogy identitásunkat megőrizzük, hanem a gyermekeinkkel szemben is ez a legjobb döntés. Mondom ezt azért, mert a gyermek nem csak anyanyelvén érez a legjobban, hanem a körülötte lévő valóságot is így érti meg a legjobban, ezáltal sokkal könnyebben fog tanulni, kevesebb akadályba fog ütközni. Én egy nagyon sikeres és boldog tanévet kívánok mind a gyermekeknek, mind a szülőknek. Az előkészítő osztály egy nagyon komoly alapként szolgál a gyermekeknek jövőbeli tanulmányaikhoz, s ez az alap a továbbiakban megtölti majd az iskolatáskát és a gyermekek fejét is. Nagyon remélem, hogy a gyermekeknek nem kell online tanulniuk. Bár szeretjük a technikát, és számtalan lehetőséget biztosít számunkra, véleményem szerint ezek nem a kisiskolás gyermekekhez igazodnak. Nekik arra van szükségük, hogy egymással legyenek, egymás jelenlétében tanuljanak, játsszanak és kommunikáljanak” — fogalmazott köszöntőjében Szejke Ottilia.

Végül az iskolatáskák átadása következett: a gyermekek hatalmas mosollyal az arcukon választották ki és vették át az alábbi üzenettel ellátott táskáikat: „Ezt az iskolatáskát a Rákóczi Szövetségtől kaptam, mert magyar iskolába járok.”

Kallós András

 

 

 

A világtörténelmet író elődök előtt tisztelegnek
A Gloria Victis 1956-os emlékünnepségen több mint 2000 diák vesz részt — Szatmár megyéből is — a Rákóczi Szövetség szervezésében.
Szatmári középiskolák diákjai is utazhatnak
348 Kárpát-medencei középiskola 18 ezer diákja emlékezik október folyamán — honismereti kirándulásokkal összekötve, történelmi emlékhelyeken, rendhagyó történelemórák keretében — az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire.
Iskolakezdési ajándékozás Mikolában
A mikolai Gellért Sándor Általános Iskola magyar előkészítő osztályába iratkozó gyermekek nagy örömmel vették át a Rákóczi Szövetség által biztosított iskolatáskákat.
Cookie