×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Irányban az országos helyreállítási terv felé

2022.05.13 - 13:00
Megosztás:
Irányban az országos helyreállítási terv felé
Rég lejárt városdokumentummal bajlódik a város és építkezni akaró lakói (Fotó: Habarics Zsolt)
Párnapos határidővel jelentett be változtatásokat a bukaresti fejlesztési szakcsoport, nagyon gyorsan kellett ezekre reagálni Szatmárnémetiben, rögtön döntő tanácsülés volt emiatt tegnap.

Aktiválódott az országos helyreállítási tervet (PNRR) kezelő bukaresti testület, lett pár változtatás abban, milyen munkálatra milyen körülmények között mennyi pénzt lehet megpályázni; utánamozdult ezeknek a módosításoknak a szatmárnémeti városvezetés, módosítania kellett a tanácsnak a dokumentációk néhány részletét.

Négy terv

A határidő elég szoros, hétfőig van idejük lereagálni a változásokat az önkormányzatoknak — amennyiben érintik ezeket —, ezért ahogy hírét vette a bukaresti történéseknek, azonnali tanácsülést hívott össze Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester. Négy projekt esetében másítottak a projektiroda szakemberei, ezekről kellett szavazniuk a tanácsosoknak, és minden esetben egyhangúlag egyetértettek a módosításokkal. A tegnapi döntések nyomán új feltételekhez adaptálva folytathatja útját a dokumentációk útvesztőjében az általános városdokumentum (PUG) megírását célzó projekt, az elektromos buszok beszerzéséről szóló, egy online ügyintézést fejlesztő projekt és a bicikliút ügye.

Komoly lesz-e?

Victor Cernea az általános településrendezési tervre kérdezett rá, a liberális párti tanácsost az érdekelte, hogy vajon vannak-e még olyan szegmensei a félig kész korábbi dokumentumnak, amik még használhatók, illetve hogy mikor lesz készen a PUG. A polgármester válaszában elmondta, hogy vannak átemelhető adatok az elkezdett, de be nem fejezett városdokumentációban, nem a nulláról fog nekiállni az új tervezőcég. Ha el is nyer finanszírozást a szatmárnémeti tervigény, még hátravan a közbeszereztetés, amelyiknek a lefolytatása hosszú ideig is elhúzódhat, úgyhogy az idő tényezőre vonatkozó kérdésre nincs pontos válasz. A rövid időtartam mellett azt csak remélni tudja a város, hogy komoly cég nyeri meg az új kiírást, nem egy olyan bizonytalan helyzettel bíró, mint amelyik most vallott kudarcot ebben az ügyben, tette hozzá Kereskényi.

Princz Csaba

Eddig közel negyedmilliót költött az önkormányzat
Egyeztetést folytatott azon nagykárolyi lakosokkal Kovács Jenő polgármester, akiknek az otthona megsérült a február 27-én történt gázrobbanásban. A szerda délelőtti egyeztetésen elhangzott: az önkormányzat eddig 230 000 lejt költött arra, hogy valamilyen formában segítse a robbanás kárvallottait.
Megalakult a Páciensek Biztonságáért Országos Tanács
Megalakult a Páciensek Biztonságáért Országos Tanács (CNSP) - jelentette be az országos egészségügyi minőségbiztosítási hatóság.
Távközlési felügyeleti tervek
A közös hírközlési kódexszel, rádiós frekvenciasávokkal kapcsolatos szabályozással és a postai szolgáltatások szabályainak meghatározásával foglalkoznak idén.
Cookie