×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Vidék

Ipari park épül Mezőpetriben

2013.10.16 - 09:04
Megosztás:
Ipari park épül Mezőpetriben

Hivatalosan tegnap délelőtt lépett a kivitelezési szakaszba az az európai uniós pénzalapból finanszírozott HU-RO-s projekt, melynek készítői Mezőpetri és Vállaj önkormányzatai.

 

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében — a korábbi INTERREG III.A. (Magyarország) és Phare CBC (Románia) 2004-es programok folytatásaként — a 2007—2013 programozási időszakban kerül megvalósításra, közös intézményrendszer és közös pénzforrások felhasználásával, a két szomszédos ország határvonalán a „Schwaben business park and consultancy center” elnevezést viselő uniós projekt. A projekt eredményeképpen jövő év júniusának végére egy tíz hektáron fekvő ipari park várja majd a befektetőket. Ennek a projektnek a nyitórendezvényére került sor tegnap délelőtt, a Nagykároly melletti Mezőpetriben. Az eseményen az önkormányzat képviselőin kívül a kivitelezésben részt vevő cégek, illetve a megfelelő infrastruktúra biztosításához szükséges terveket készítő mérnökök voltak jelen.

Nagyon sokan elvándoroltak, elköltöztek a sváb községből, így komoly munkaerőhiány állt elő. Hogy valahogy orvosolják ezt a helyzetet, befektetőbarát környezetet kellett teremteniük. A tegnap elkezdett projekt egy Vállajjal közösen készített pályázat eredménye, s remélhetőleg idevonzza majd a hazai és külföldi befektetőket.

„Befektetőbarát környezetet biztosítunk, a szükséges víz-, csatorna-, gáz-, villamosenergia-hálózat bővítésével, valamint a terület hozzáférhetővé tételével” — nyilatkozta bizakodóan Marchis Ottó polgármester.

A közel 1,3 millió euró összértékű projektből 1 036 086 euró Mezőpetri része, míg a különbség a vállaji önkormányzaté. Utóbbiak egy tanácsadói házat rendeznek be, illetve újítanak fel az összegből, mely a sváb házak jellegzetes vonásait viseli magán. Itt a környék kis- és középvállalkozásai számára tartanak majd képzéseket, valamint — kapcsolódva a mezőpetri projekthez — segítenek az ipari park benépesítésében.

A tíz hektáron elterülő ipari park a Mezőpetri Mezőgazdasági Társulással szembeni részen, az egykori disznófarm területén kerül kialakításra. A területet 18 parcellára osztják, körbeveszik egy úttal, megteremtik a szükséges infrastrukturális feltételeket. Épül egy 500 négyzetméternyi alapterületű épület is, mely szintén a jövőbeli befektetők számára válik bérelhetővé, használhatóvá.

Mezőpetriben mindenképpen előrelépést, munkahelyek létesítését várják a megkezdett beruházástól. Marchis Ottó lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy már megkereste őket egy olasz és egy német cég is, és a továbbiakban abban bízik, hogy siker koronázza erőfeszítésüket.

Tőtős Tímea