×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Iohannis: Várhatóan a jövő év első negyedében érkezik meg Romániába az első adag vakcina

2020.11.03 - 18:41
Megosztás:
Iohannis: Várhatóan a jövő év első negyedében érkezik meg Romániába az első adag vakcina
Várhatóan a jövő év első negyedében kapja meg Románia az első adagot a koronavírus elleni vakcinából - jelentette ki kedd este Klaus Iohannis.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az elnök azt mondta, első körben az egészségügyi dolgozókat, illetve a kockázati csoportokba tartozókat fogják beoltani.

"A teljes lakosság beoltására legkorábban tavasszal kerülhet sor" - nyomatékosította.

Klaus Iohannis államfő arról is beszélt, hogy jelen pillanatban nincs ok a szükségállapot kihirdetésére.

'Nincs most okunk szükségállapotot bevezetni, ugyanakkor egyértelműen megvan minden okunk rá, hogy korlátozásokat vezessünk be a világjárvány terjedésének fékezésére. Olyan korlátozásokat vezetünk be, amelyeket szakértők javasolnak abból a célból, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a járványt' - mondta az elnök a Cotroceni-palotában.

A koronavírus terjedésének fékezését célzó korlátozó intézkedéseknek van eredményük, ezek hiányában nem csupán a romániai, de valamennyi európai egészségügyi rendszer összeomlott volna a járvány súlya alatt - fogalmazott az államelnök.
'A korlátozó intézkedések kétségtelenül eredményesek. A korlátozások nélkül a romániai és az összes európai egészségügyi rendszer összeomlott volna' - mutatott rá az államfő.

Kifejtette, a korlátozó intézkedéseket azért hozták meg, hogy a pandémia hatásait csökkentsék, hogy minél kevesebben fertőzödjenek meg addig, amíg a vakcina készen lesz.

'Senki nem képzelte azt, hogy a korlátozások véget vetnek a pandémiának, azt azonban mindannyian tudjuk, hogy sikerült ellenőrizni a járvány terjedését, és ez a továbbiakban is így lesz. Ahhoz azonban, hogy a pandémia véget érjen, szükség van az oltásra' - nyomatékosította.

Iohannis leszögezte, valamennyi európai országban rohamosan romlik a járványhelyzet, egyre nagyobb a lakosság megfertőződésének kockázata. "Mindannyian nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy mielőbb sikerülni fog kifejleszteni egy biztonságos és hatékony vakcinát a COVID-19 ellen. A nemzetközi erőfeszítések azt igazolják, hogy mindenki nagyon szeretné már ezt az oltóanyagot" - fogalmazott.

Hozzátette, Románia is részese az Európai Bizottság által kötött megállapodásoknak, és amint elérhetővé válik a vakcina, több mint 10 millió adagot fog kapni az ország. Az óriási kereslethez képest alacsony gyártási kapacitás miatt több szakaszban kapják majd meg az európai államok az oltóanyagot. "A legkedvezőbb forgatókönyv szerint Romániába a jövő év első negyedében érkezik meg az első adag" - nyomatékosította.

Rámutatott, az EU keretében kötött egyezmények értelmében valamennyi európai ország egyszerre kapja majd meg az oltásokat.

Az államfő szerint világos, egyértelmű és átlátható kommunikációra van szükség a koronavírus elleni oltással kapcsolatban.

Elmondása szerint ugyanakkor felkérte az egészségügyi minisztert, készítsenek egy tervet az oltások beadásához szükséges kellékkel való ellátottság biztosítása érdekében, illetve egyeztetett a tárcavezetővel a vakcinák tárolásával és szétosztásával kapcsolatos logisztikáról is.

Mélyreható reformra van szükség

Mélyreható reformra van szükség az egészségügyben - jelentette ki kedden Klaus Iohannis, hangsúlyozva, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) "rossz politikát" folytatott.

Az államfő szerint Románia a rangsor végén kullog a közegészségügy számos paraméterét tekintve, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, az oktatásra, a hosszú távon a lakosság egészségi állapotán javító országos programokra. "Ennek érdekében mélyreható reformra van szükség az egészségügyben. Egy más típusú kormányzás kell, mint amiben az elmúlt 30 évben részünk volt. A PNL az egyetlen párt, amely képes előállni egy másfajta politikával, amely képes egy autentikus reform végrehajtására, természetesen a választásokat követően kialakuló új parlamenti többséggel közösen" - fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezleten.

Iohannis szerint a PSD "rossz politikát" folytatott az egészségügy terén. Az elnök szerint jelen helyzetben kizárt, hogy együttműködjenek a PSD-vel e tekintetben, mert a szociáldemokraták eddig csak fékezni, akadályoztatni próbálták a kormány intézkedéseit.

Az államfő kedden a járványkezelő intézkedésekről tárgyalt a Cotroceni-palotában többek között Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Raed Arafat államtitkárral, valamint Alexandru Rafilával, aki Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) és a PSD képviselőjelöltje. Utóbbi kapcsán Iohannis azt mondta, WHO-képviselői minőségében kapott meghívást az egyeztetésre, nem jelöltként.
 

 

AGERPRES

Romániában többen kérik a harmadik, mint az első adag oltást
Romániában kedden elkezdték beadni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. Az első napon többen kérték az emlékeztető oltást, mint a vakcina első adagját.
Főleg a kis cégek zárnak be
Az építőipar, a teherszállítás és az online kereskedelem az a három iparág, amelyik leginkább immunis a koronavírusra, ebben a három ágazatban hozták létre a legtöbb új céget az országban.
Már 25 település vörös Szatmárban
Változatlan intenzitással emelkednek a fertőzöttségi indexek megyeszerte, de kiemelten a már 5,5 ezreléken álló Szatmárnémeti vonzáskörzetében lévő területi-közigazgatási egységekéi.
Cookie