×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság

2021.10.07 - 17:43
Megosztás:
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.

'Ez egy egyszerű, könnyen használható és hatékony óvintézkedés' - jelentette ki ki cernavodai sajtótájékoztatóján az államfő.

Klaus Iohannis ugyanakkor ismét oltakozásra buzdította a lakosságot, hangsúlyozva: nagyon szomorúnak tartja, hogy ezt állandóan ismételgetnie kell.

'Paradox helyzetállt elő. Itt vagyunk a pandémia kellős közepén, megvan a fegyverünk - az oltás - a járványt felszámolására, de az emberek továbbra sem hajlandóak beoltatni magukat. Nem igazán értem ezt a vonakodást. A vakcinákat időközben több milliárd emberen tesztelték és újra tesztelték. Az oltás nagyon jól működik, és arra kérem a románokat, hogy menjenek és oltassák be magukat, vessünk véget ennek a világjárványnak, hogy folytathassuk életünket' - fogalmazott az államfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem tiltják be a magánrendezvényeket és a koncerteket, pedig tudvalevő, hogy ezeken gyorsan terjed a vírus, az államfő azt válaszolta: meggyőződése, hogy az országos vészhelyzeti bizottság minden releváns adatot figyelembe vesz a az országos érvényű döntések meghozatalakor, azonban a megyei vészhelyzeti bizottságoknak jogukban áll adott településekre szabott további intézkedéseket is hozni, ha a helyzet megköveteli.

Az államfőtől azt is megkérdezték, hogy egyetért-e a digitális uniós Covid-igazolvány kötelezővé tételével a munkahelyeken, amit Olaszországban is bevezetnek október 15-től.

'Ez az intézkedés nálunk is szóba került. De egyelőre csak beszélünk róla, akárcsak a védőoltás kötelezővé tételéről' - válaszolta az elnök.

Hozzátette, jómaga nem feltétlenül híve a kényszerítő és megtorló intézkedéseknek, de ha nem sikerül más módszerekkel, mint például a védőoltás, lassítani a vírus terjedését, akkor a kevésbé népszerű intézkedések is terítékre kerülnek. "Jelen körülmények között a parlament fogja majd jóváhagyni ezeket, tekintve, hogy az ügyvivő kormány nem adhat ki sürgősségi rendeletet, az állampolgári szabadságokat korlátozó intézkedéseket pedig törvénnyel kell bevezetni' - magyarázta az államelnök.
AGERPRES

Kevesebb mint 90 a kórházban kezelt fertőzöttek száma
A járványgörbe laposodását nemcsak az jelzi, hogy napról napra kevesebb az új esetek száma, hanem az is, hogy konstans módon csökken az intézményes egészségügyi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is, ami Szatmárban már 90 alá csökkent — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 30, a szatmárnémeti tüdőkórházban 1, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 13, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 25 koronavírusos pácienst kezelnek, intenzív terápiás ellátásra pedig 20 beteg szorul.
Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Mobil oltópontokat juttat el a kormány a vidéki településekre
Mobil oltópontokat juttat el a kormány azokra a vidéki településekre, ahol igény mutatkozik az oltás iránt - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat.
Cookie