×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
enyhe eső
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Belföld

Iohannis: Románia megtanulta a szolidaritás leckéjét az afganisztáni küldetések során

2021.07.21 - 13:32
Megosztás:
Iohannis: Románia megtanulta a szolidaritás leckéjét az afganisztáni küldetések során
Románia megtanulta a bajtársi, a nemzeti és a nemzetközi szolidaritás leckéjét az afganisztáni küldetések során - hangoztatta Klaus Iohannis államfő szerdán azon a nagyszabású katonai díszszemlén, amelyet a román hadsereg csaknem két évtizedes afganisztáni missziójának lezárása alkalmából rendeztek a bukaresti diadalívnél.

 Iohannis rámutatott: ez volt a román hadsereg leghosszabb, legösszetettebb és legfontosabb határon túli küldetése a második világháború után. Úgy értékelte: stratégiai jelentőségű döntés volt, hogy 2002-ben - a NATO-csatlakozás előtt álló Románia is felsorakozott a NATO erők mellé a terrorizmus megfékezését célzó globális háborúban, bebizonyította, hogy megbízható szövetséges és elkötelezett az euroatlanti értékek mellett.
    A román elnök köszönetet mondott annak a 32 ezer katonának, aki hat hónapos váltásokban szolgálatot teljesített Afganisztánban, hátrahagyott családtagjaiknak, akik támogatásukkal hozzájárultak a küldetés sikeréhez, valamint a küldetésben részt vevő többi országnak, elsősorban az Egyesült Államoknak.
    Az ünnepségen a nevek felolvasásával tisztelegtek a küldetéseken elesett 27 román katona emléke előtt. A 19 év alatt a román hadsereg 227 katonája sebesült meg: a szerdai díszszemlén a sebesültekből szervezett egység nyitotta a felvonulást.
    A diadalív alatt átvonuló katonák menetelését - az államfő, a parlament házelnökei és a miniszterelnök mellett - megtekintette Nicolae Ciuca védelmi miniszter, tartalékos tábornagy, volt vezérkari főnök is, aki 2002-ben, akkor még alezredesként, az első afganisztáni szolgálatra vezényelt román zászlóalj parancsnoka volt.
    A legtöbb - mintegy kétezer - román katona 2010 és 2013 között állomásozott Afganisztánban, amikor egy éven keresztül a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét is ellátták. Az utóbbi időszakban Románia mintegy 600 katonával vett részt a NATO kiképzésre, támogatásra és tanácsadásra összpontosító, Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű afganisztáni missziójában.
    Románia mintegy hárommilliárd lejt költött az afganisztáni küldetésekre. Románia utolsó 140 katonája június végén vonult ki Afganisztánból a NATO-erők összehangolt kivonásakor.

 

Iohannis kerülendőnek tartja az egyoldalú és megosztó gesztusokat
A román hatóságok teljességgel nyitottak a román – magyar együttműködés elmélyítésére – nyilatkozta szerdán Budapesten a román államfő, Novák Katalin magyar államfővel való találkozóját követően.
Novák – Iohannis találkozó lesz szerdán Budapesten
Novák Katalin köztársasági elnök meghívására Klaus Iohannis szerdán Magyarországra látogat. Román államfő legutóbb 14 éve tett hivatalos látogatást Budapesten, Traian Băsescu személyében.
Nem Romániát támadják a drónok, de valós problémát jelentenek
Az orosz katonai drónok nem Romániát támadják, de "valós problémát jelent" és "elfogadhatatlan" az, hogy az ország területére hullanak darabok ezekből - jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis.