×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Jegyzet

Iohannis politikai játszmája

2021.10.13 - 18:00
Megosztás:
Iohannis politikai játszmája
Az utóbbi időszakban többször szóvá tettem, hogy a jelenlegi politizálásban egyre kevesebbszer kerülnek előtérbe a választópolgárok érdekei.

Mintha a képviseleti demokrácia nem arról szólna, hogy a képviselők és a szenátorok a parlamentben az őket felhatalmazó választók érdekeit kellene hogy képviseljék. Az utóbbi években Európa más országaiban is csupán néhány százalék különbség van a pártokra leadott szavazatok között, ez pedig megnehezíti a kormányalakítást, elég sokszor előfordul, hogy a kormányalakítással megbízott pártok nem találják meg azokat a szövetségeseket, akikkel együtt tudnak működni, nem alakulnak hosszabb időre működőképes koalíciók, ugyanis a koalíción belül is folyton feszült a helyzet, minden párt arra törekszik, hogy kormányszerephez jusson. Valahol ez természetes, mert mi célja lehet egy olyan pártnak, amelyik nem akar kormányozni?
Így van ez Romániában is, mondhatnánk, a rendszerváltás óta. Kevés olyan kormánya volt az országnak, amelyik hosszabb ideig hatalmon volt, most úgy tűnik, esély sincs arra, hogy egy hosszabb ideig megmaradó kormány alakuljon.
Klaus Iohannis politikai játszmái sokban hasonlítanak a Traian Băsescuéihoz, a különbség az, hogy Băsescu sokkal előrelátóbb, sokkal rafináltabb volt. Iohannis mindent megtesz azért, hogy a PNL-t tartsa hatalmon, ezért bevállalja a politikai válság elhúzódását is, ami látható és a mindennapi életünkben érezhető módon hozza magával a gazdasági krízist. Iohannis ezért a kormánybuktató pártokat teszi felelőssé, és kormányalakítással bízza meg a kormánybuktatást kezdeményező USR vezérét. Meggyőződése, hogy az USR nem tud parlamenti többséget kialakítani, mert a kormánybuktatásban részt vevő PSD nem fogja támogatni. A PSD hangoztatja az előrehozott választásokat, de jól tudja, hogy az lehetetlen, hiszen a PSD-frakcióban ülő honatyák sem szavaznák azt meg, mert nagyon sokan tisztában vannak azzal, hogy egy újabb választás esetén még a listára sem kerülnének fel. Iohannis tehet még egy kísérletet Florin Cîţu jelölésére, ő viszont a jelenlegi hozzáállásával esélytelen arra, hogy a parlament elfogadja. Az államelnök játszmái nagyon átgondolatlanok, képtelen kiszámítani a lépéseket, nem lát előre, mint ahogy korábban Traian Băsescu, aki már a harmadik-negyedik lépést is látta, amikor megtette az elsőt.
Érdekes módon — a nagy demokráciában — az embereknek ebbe nincs beleszólásuk, holott az egésznek róluk kellene szólnia. A választópolgárok nézik a televíziót, hallgatják a rádiót, olvassák az újságot, figyelik a hírportálokat, s közben azt tapasztalják, hogy naponta emelkedik mindennek az ára, és a járvány 4. hullámában volt már olyan nap is, amikor világviszonylatban is itt szedte a legtöbb áldozatot a koronavírus…

Elek György

 

Ingázó diákok nehézségei
Az utóbbi időszakban nem csak a falusi iskolák néptelenednek el — közülük elég soknak bezárják a kapuit —, de hasonló helyzetben vannak városon a lakónegyedi iskolák is, miközben nagyon nehezen lehet bejutni egy jó nevű városközponti iskola alsó tagozatára. Az okokat sok szemszögből történő elemzés során lehet keresni.
A jó egészség alapjai
Amikor két vagy több ember elkezd beszélgetni, elég gyorsan szóba kerül az egészség.
Útkeresés vagy a  politikai stabilitás hiánya
Politológus legyen a talpán, aki konkrétan el tudná magyarázni az embereknek, mit kellene tenni ahhoz, hogy a már több mint harminc éve tartó útkeresési időszak után kialakítható legyen egy akár közepes szinten működő politikai stabilitás.
Cookie