×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Iohannis: Itt az ideje a mérhető eredményeknek és a régóta esedékes reformoknak

2021.12.01 - 21:17
Megosztás:
Iohannis: Itt az ideje a mérhető eredményeknek és a régóta esedékes reformoknak
'Atipikus' kormánya van jelenleg Romániának - jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán, a román nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson elhangzott beszédében.

Iohannis kifejtette, a világjárvány nemcsak súlyos egészségügyi válságot idézett elő, hanem a bizalom válságát is, hiszen az álhírek és félretájékoztatások tovább szították az amúgy is érezhető társadalmi feszültséget. 'Az utóbbi hónapok eseményei ráadásul a politikai szféra iránti bizalmatlanságot is fokozták. Ezért a politikai osztály egészének nemcsak felelőssége, hanem kötelessége is, hogy az állampolgárok bizalmát tettekkel és teljesített ígéretekkel nyerje vissza, nem üres szándéknyilatkozatokkal, amelyek ma már nem meggyőzőek. Itt az ideje a mérhető eredményeknek és a régóta esedékes reformoknak. Jelenleg atipikus megoldásunk van az ország kormányzására, amely azt a célt szolgálja, hogy Románia sikerrel átmenjen ezen a történelmi megpróbáltatáson. Ugyanakkor ezáltal lehetőség nyílik, hogy a politikusok megmutassák: megvan bennük az érettség ahhoz, hogy a román állampolgárok érdekeit helyezzék előtérbe, akár nehéz, személyes és doktrinális kompromisszumok árán is' - húzta alá Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, a politikai szféra alapvető célja Románia demokratikus és európai jövőjének biztosítása, az állam stabilitása és megfelelő működése kell hogy legyen, és ezt csak konszenzussal lehet elérni. 'Bízom benne, hogy a dolgok működni fognak, és az eredmények nem fognak sokáig váratni magukra' - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a Covid-világjárvány egyszer véget fog érni, és addig Romániának fel kell készülnie arra, hogy behozza a még mindig jelentős lemaradást Nyugat-Európával szemben. Ehhez közös munkára, a közös célok szem előtt tartására, szolidaritásra van szükség.

'Mint múltunk oly sok meghatározó pillanatában, most is megvannak az erőforrásaik, az eszközeink és az akaratunk a sikerhez. Ezért arra kérem Önöket, hogy reménykedve tekintsenek a jövőbe!' - zárta beszédét Iohannis.
AGERPRES

George Simion: 730 ezer aláírást gyűjtöttünk az államfő leváltására; reméljük, hogy márciusban elérjük a 3 milliót
Klaus Iohannisnak az államfői tisztségből való felfüggesztését támogató 730 ezer aláírást gyűjtött eddig a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) — közölte csütörtökön Marosvásárhelyen az alakulat egyik társelnöke, George Simion.
Iohannis helyesnek tartja a miniszterelnök azon döntését, hogy doktori disszertációjának megvizsgálását kérte
Az Államelnöki Hivatal szerint Klaus Iohannis helyesnek és szükségesnek tartja Nicolae Ciucă miniszterelnök azon döntését, hogy doktori disszertációjának megvizsgálását kérte a bukaresti Nemzetvédelmi Egyetem (UNAp) etikai bizottságától.
Iohannis a nemzeti kultúra napján: reméljük, hogy 2022 közelebb visz a normalitáshoz
A kultúrát súlyosan érintette a világjárvány, ezért nagyobb állami támogatásra volna szüksége - olvasható Klaus Iohannis államfőnek a nemzeti kultúra napja alkalmából megfogalmazott üzenetében.
Cookie