×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Belföld

Iohannis: ha a biztonsági helyzet megváltozik, az EU államai közösen fognak reagálni

2022.02.18 - 08:37
Megosztás:
Iohannis: ha a biztonsági helyzet megváltozik, az EU államai közösen fognak reagálni
Klaus Iohannis államfő csütörtökön kijelentette, hogy amennyiben a biztonsági helyzet megváltozik Ukrajna határainál, az Európai Uniónak van egy meghatározott reakciócsomagja, és leszögezte, Románia felkészült a migránsok esetleges beáramlására a szomszédos országból.

'Ha a helyzet megváltozik (...), az országok közösen fognak reagálni, az Európai Uniónak elő van készítve reakciócsomagja, melyet gyakorlatba ültet' - mondta az államfő.

Természetesen a különböző államoknak akadnak nagyon konkrét problémái is, amit kezelniük kell. Romániának például több mint 600 kilométer hosszú közös határszakasza van Ukrajnával, és lehetséges, hogy számítanunk kell egy migrációs hullámra - mutatott rá Iohannis, nyomatékosítva azonban, hogy az ország fel van készülve erre a helyzetre.

'Azonban fontos nyomatékosítani, hogy diplomáciai megoldást szeretnénk, senki nem szeretne szankciókon alapuló megoldást. Azt szeretnék, hogy enyhüljön a feszültség a keleti szárnyon' - hangsúlyozta az államelnök.

Elmondta, hogy az Európai Tanács informális ülésén megvitatták az Ukrajna és Oroszország határán kialakult biztonsági helyzetet, és a legfontosabb üzenet az volt, hogy a tagállamok közösen fognak megfelelően reagálni.

'Az Ukrajnával és a keleti szárnnyal kapcsolatos találkozó legfontosabb következtetése az volt, hogy diplomáciai és gazdasági erőfeszítéseinkben egységesnek kell maradnunk. Nyilvánvaló, hogy közben készen állunk arra, hogy közösen megtegyünk minden szükséges intézkedést, ha a helyzet a helyszínen megváltozik. Ismétlem, egységesek vagyunk, egységesek maradunk, tudjuk, hogy mit kell tennünk, és bármi történjék is, együtt fogunk megfelelően reagálni. Ez a legfontosabb és legerősebb üzenet' - szögezte le Iohhanis.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön és pénteken Brüsszelben részt vesz az Európai Tanács informális ülésén, amelyen az ukrajnai biztonsági helyzettel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről tárgyalnak, valamint a hatodik Európai Unió-Afrikai Unió csúcstalálkozón. Ez utóbbi keretében találkozik Roberta Metsola EP-elnökkel. AGERPRES

Manipulatív trükkjei miatt panaszt tettek a Temu ellen
A BEUC fogyasztóvédelmi szervezet azzal vádolja a kínai webáruház-óriást, hogy nem védi a vásárlókat és „olyan manipulatív gyakorlatot alkalmaz, amely az uniós jogszabályok szerint illegális.”
Románia elítéli Irán Izrael elleni támadását
Románia határozottan elítéli Irán Izrael elleni támadását, és a konfliktus eszkalálódásának elkerülésére szólít fel a térségben - közölte vasárnap az X közösségimédia-platformon az államfő.
Az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával
Az EU zöld utat ad a csatlakozási tárgyalásoknak Ukrajnával és Moldovával, miután a vártakkal ellentétben Orbán Viktor mindössze csak egyszer vétózott. A blokk Grúziának is megadta a tagjelölt státuszt, amelyet korábban megtagadtak tőle.