×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Belföld

Iohannis: ha a biztonsági helyzet megváltozik, az EU államai közösen fognak reagálni

2022.02.18 - 08:37
Megosztás:
Iohannis: ha a biztonsági helyzet megváltozik, az EU államai közösen fognak reagálni
Klaus Iohannis államfő csütörtökön kijelentette, hogy amennyiben a biztonsági helyzet megváltozik Ukrajna határainál, az Európai Uniónak van egy meghatározott reakciócsomagja, és leszögezte, Románia felkészült a migránsok esetleges beáramlására a szomszédos országból.

'Ha a helyzet megváltozik (...), az országok közösen fognak reagálni, az Európai Uniónak elő van készítve reakciócsomagja, melyet gyakorlatba ültet' - mondta az államfő.

Természetesen a különböző államoknak akadnak nagyon konkrét problémái is, amit kezelniük kell. Romániának például több mint 600 kilométer hosszú közös határszakasza van Ukrajnával, és lehetséges, hogy számítanunk kell egy migrációs hullámra - mutatott rá Iohannis, nyomatékosítva azonban, hogy az ország fel van készülve erre a helyzetre.

'Azonban fontos nyomatékosítani, hogy diplomáciai megoldást szeretnénk, senki nem szeretne szankciókon alapuló megoldást. Azt szeretnék, hogy enyhüljön a feszültség a keleti szárnyon' - hangsúlyozta az államelnök.

Elmondta, hogy az Európai Tanács informális ülésén megvitatták az Ukrajna és Oroszország határán kialakult biztonsági helyzetet, és a legfontosabb üzenet az volt, hogy a tagállamok közösen fognak megfelelően reagálni.

'Az Ukrajnával és a keleti szárnnyal kapcsolatos találkozó legfontosabb következtetése az volt, hogy diplomáciai és gazdasági erőfeszítéseinkben egységesnek kell maradnunk. Nyilvánvaló, hogy közben készen állunk arra, hogy közösen megtegyünk minden szükséges intézkedést, ha a helyzet a helyszínen megváltozik. Ismétlem, egységesek vagyunk, egységesek maradunk, tudjuk, hogy mit kell tennünk, és bármi történjék is, együtt fogunk megfelelően reagálni. Ez a legfontosabb és legerősebb üzenet' - szögezte le Iohhanis.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön és pénteken Brüsszelben részt vesz az Európai Tanács informális ülésén, amelyen az ukrajnai biztonsági helyzettel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről tárgyalnak, valamint a hatodik Európai Unió-Afrikai Unió csúcstalálkozón. Ez utóbbi keretében találkozik Roberta Metsola EP-elnökkel. AGERPRES

Romániában dolgoznak a legtöbbet
Az elmúlt öt évben az EU-s országok közül Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a munkával töltött órák száma. A romániaiak mellett csak a lengyelek, a horvátok és a norvégok esetében nőtt a munkaidő 2017 és 2021 között – derül ki egy OECD jelentésből.
A NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt Klaus Iohannis az EU-csúcson
Az Európai Unió és az Egyesült Államok partnerségének, illetve a NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt az Európai Tanács pénteki ülésén Klaus Iohannis — számolt be az elnöki hivatal.
A keleti szárny védelmi és elrettentő szerepének megerősítését szorgalmazta
A keleti szárny védelmi és elrettentő szerepének egységes megerősítését szorgalmazta Klaus Iohannis államfő a NATO kelet-közép-európai tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek csütörtöki rendkívüli ülésén, amelyhez távértekezlet keretében csatlakozott.
Cookie