×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Iohannis: Fájdalmas leckéket adott nekünk ez a válság

2020.04.16 - 17:38
Megosztás:
Iohannis: Fájdalmas leckéket adott nekünk ez a válság
Az új koronavírus "fájdalmas leckét" adott arról, hogy meg kell erősíteni az államot, főleg az egészségügyi rendszert - mondta csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

"Fájdalmas leckéket adott nekünk ez a válság arról, hogy meg kell erősíteni az államot, hogy égető szükség van a közszolgáltatások átszervezésére a klientelizmus megszüntetése érdekében, hogy támogatni kell azokat a területeket, amelyek egy jól működő, valóban a polgárok szolgálatában álló állam alapjait képezik. Románia újraindítása most szükségesebb és sürgetőbb, mint eddig bármikor" - jelentette ki az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Iohannis szerint az egészségügyi rendszer az első, de nem az egyetlen ágazat, amelyet új alapokra kell helyezni.

"Jól látszik, hogy mennyi hiányosságot kellett pótolni nagyon rövid idő alatt" - mondta az államfő, hozzátéve, nagy erőfeszítések és maximális mozgósítás révén a hatóságoknak sikerült gyorsan alkalmazkodni a helyzethez és meghozni a szükséges intézkedéseket, hogy kézben tartsák a járványt. "Különben sokkal nagyobb lenne a romániai áldozatok száma" - véli.

Az elnök ugyanakkor rámutatott, az előző kormányok által elkövetett hibák kijavítása folytatódni fog a válságból való kilábalás után is, "mert fontos, hogy Románia olyan ország legyen, amely biztosít állampolgárai számára minden feltételt a tisztességes és biztonságos élethez".

Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
GCS: 1727 új fertőzést igazoltak, 180 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1727 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 180 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Ciucă: a kormány hamarosan bejelenti a koronavírus dél-afrikai variánsának romániai terjedését megakadályozó intézkedéseket
A hatóságok a legrövidebb időn belül bejelentik a koronavírus dél-afrikai variánsának romániai terjedését megakadályozó intézkedéseket - ígérte péntek este a kormány Facebook-oldalán a miniszterelnök.
Cookie