×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Iohannis: Az oktatási rendszer reformját kötelező módon meg kell valósítani

2021.07.14 - 14:14
Megosztás:
Iohannis: Az oktatási rendszer reformját kötelező módon meg kell valósítani
Az oktatási rendszer reformját kötelező módon meg kell valósítani - jelentette ki szerdán Klaus Iohannis.

Az államfő részt vett a kormány ülésén, amelyen a kabinet elfogadja a Művelt Románia elnevezésű, hosszú távú oktatási projektről szóló memorandumot.

A kormányülés elején az államfő rámutatott, rendkívül fontos ez a nap a romániai oktatás jövője szempontjából, ugyanakkor köszönetet mondott a kabinet tagjainak eddigi együttműködésükért. Mint kiemelte, az oktatási rendszer reformja elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő generációi minőségi oktatásban részesüljenek, és ezáltal valós esélyt kapjanak arra, hogy versenyképesek legyenek a gyorsan változó munkaerőpiacon.

"A Művelt Románia projekt nagyon közel áll a szívemhez, úgy vélem, hogy ez egy történelmi lehetőség, ugyanakkor azonban óriási felelősség is a jelenlegi politikai osztály számára, amely hosszú távú változtatásokat indíthat el, nem csak egyetlen választási ciklus problémáira koncentrál" - fogalmazott.

Iohannis szerint a kormány már bebizonyította, hogy képes a nehéz és összetett válsághelyzetek kezelésére, ugyanakkor meggyőződése, hogy sikerülni fog "kiszámítható és hatékony módon" gyakorlatba ültetni a projektet, amihez "koherens végrehajtási tervre" van szükség, reális határidők megjelölésével.

"Az oktatás az egyetlen módja annak, hogy a romániai gyermekeknek és fiataloknak esélyük legyen kihasználni a modern gazdaság és a demokratikus társadalom nyújtotta lehetőségeket. Románia erőteljes demográfiai hanyatlással néz szembe. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elpazaroljuk a fiatalokban rejlő lehetőségeket. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a múlt eszközeivel készítsük fel őket a jövő igényeire. Egyetlen gyermeket sem hagyhatunk hátra! Most kell cselekednünk!" - nyomatékosította Iohannis.
AGERPRES

Kitüntette Iohannis elnök Markó Bélát
Állami kitüntetésben részesül Markó Béla. Klaus Iohannis államfő kedden írta alá az erről szóló rendeletet.
Iohannis: a kormány és a helyi hatóságok kezeljék abszolút prioritásként a PNRR-be foglalt beruházások megvalósítását
Azzal a kéréssel fordult hétfőn Klaus Iohannis államelnök Florin Cîţu kormányfőhöz, a miniszterekhez, polgármesterekhez és megyei tanácselnökökhez, hogy kezeljék 'abszolút prioritásként" az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt reformok és beruházások megvalósítását.
Ursula von der Leyent fogadta a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis államfő
Az Európai Bizottság (EB) elnökét, Ursula von der Leyent fogadta hétfőn a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis államfő.
Cookie