×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Külföld

Inkább halasztódjon a schengeni csatlakozásról szóló szavazás?

2022.11.24 - 06:36
Megosztás:
Inkább halasztódjon a schengeni csatlakozásról szóló szavazás?
Egy - két hónappal el lehet halasztani a döntést, amíg mindenki meggyőződik: nem vagyunk a rendszer gyenge pontja, hanem igazi nyereség lennénk (Fotó: schengenvisainfo.com)
Klaus Iohannis államfő szerint lehetséges, hogy egy-két hónappal elhalasztják a döntést Románia schengeni övezetbe történő felvételéről, ha nem biztos, hogy az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának december 8-i ülésén pozitív döntés születne erről.

Senkinek sem használna, ha Románia kierőltetne egy szavazást, amelyen nem hoznák meg a várt döntést — fogalmazott Iohannis Rigában, azon a sajtótájékoztatón, amelyet Egils Levits lett elnökkel közösen tartott.

Az elnök viszonylag jónak ítélte Románia esélyeit a schengeni csatlakozásra, de hozzátette: egyelőre nem garantált, hogy valamennyi tagállam támogatja az ország csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli térséghez. Hozzátette: Románia készen áll megválaszolni minden kérdést, ami a csatlakozással kapcsolatban felmerül. 
„A holland barátainknak elmondhatjuk, hogy véget ért az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (a román igazságügyi rendszer európai uniós monitoringja), és ez az akadály már nem áll fenn. (...) Az osztrák barátainknak elmondhatjuk, hogy nálunk nincsen migrációs hullám. A svédországiak számára, akik kérdései inkább a rendőrségi együttműködésre vonatkoztak, azt mondhatjuk, hogy felkészült embereink vannak, és olyan programok, amelyek jó eredményeket adtak” – tért ki az államfő azokra az államokra, amelyek az elmúlt hetekben fenntartásaikat fejezték ki Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban.

Klaus Iohannis Rigában, az Egils Levits lett elnökkel tartott sajtótájékoztatón (Fotó: presidency.ro)
Klaus Iohannis Rigában, az Egils Levits lett elnökkel tartott sajtótájékoztatón (Fotó: presidency.ro)

Megjegyezte: szükség esetén egy-két hónappal el lehet halasztani a döntést, mindaddig, amíg minden kérdést sikerül megválaszolni, és – mint fogalmazott – „mindenki meggyőződik arról, hogy nemcsak, hogy nem vagyunk a rendszer gyenge pontja, hanem igazi nyereség lennénk a schengeni térségnek”.

Iohannis  külön reagált Karl Nehammer osztrák kancellár keddi zágrábi kijelentésére, miszerint biztonsági kockázatot jelent, hogy az Ausztriában tartózkodó százezer illegális bevándorló közül 75 ezren Románián, Bulgárián és Magyarországon utaztak át anélkül, hogy az ottani hatóságok nyilvántartásba vették volna őket.

A migránshullám nem Románián, hanem a balkáni útvonalon keresztül ér Nyugat-Európába

Az államfő azt mondta, az osztrák fél által említett számokat „nagyon figyelmesen le kell ellenőrizni”. „Románia nem volt, most sem az, és a jövőben sem lesz olyan ország, amely előidézné a migrációt, vagy megengedné azt” – jelentette ki Iohannis nyomatékosítva, hogy az ellenőrizetlen migrációról, vagyis az illegális határátlépésről beszél. Hozzátette: az osztrák félben aggodalmat keltő migránshullám nem Románián, hanem a balkáni útvonalon keresztül ér Nyugat-Európába. Megjegyezte: Románia nem része ennek a balkáni útvonalnak, de módjában áll visszafogni az illegális migrációt. Arra is kitért, hogy a kérdés tisztázása érdekében Lucian Bode belügyminiszter Bécsbe fog utazni, hogy technikai részletekbe menő megbeszélést folytasson osztrák hivatali kollégájával és más ottani politikusokkal.
Iohannis hozzátette, Románia bebizonyította, hogy az elvárásoknak megfelelően végzi a határellenőrzést az EU külső határainál, és ezt az elmúlt hetekben lezajlott vizsgálatok is igazolják. 

Hangsúlyozta, Románia bizonyítottan 11 éve készen áll a schengeni csatlakozásra. „Kedden a felvétel egyik akadályaként számon tartott együttműködési és ellenőrzési mechanizmust is megszüntette az Európai Bizottság Romániával szemben, ami azt jelenti, hogy Románia minden célkitűzését teljesítette. Ráadásul a vegyes szakértőcsoportok két ellenőrzést is tartottak Románia schengeni csatlakozásra való felkészültségével kapcsolatban, és mindkét esetben pozitív jelentés született.”

Hírszerkesztő

Cookie