×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Infrastrukturális beruházások Erdődön

2022.05.11 - 18:00
Megosztás:
Infrastrukturális beruházások Erdődön
Igyekeznek programokkal megtölteni az év elején átadott kultúrotthont (Fotó: A szerző felvételei)
Bölcsődére, óvodára is nagy szüksége lenne Erdődnek, továbbá utakat újítanának fel, és a közüzemi infrastruktúrát is bővítenék a közeljövőben. Az új kultúrotthont már használják a városlakók, az önkormányzat igyekszik érdekes programokkal megtölteni azt.

A legutóbbi (2011-es) népszámlálás adatai alapján Erdőd város és a hozzá tartozó öt beosztott település magyar ajkú lakosságának számaránya alig haladta meg a 18%-ot, míg ugyanitt 1977-ben több mint 27% vallotta magát magyarnak. Nuszer György alpolgármester lapunk helyszíni látogatásakor elmondta, hogy kifejezetten fontos lenne tudatosítani a helyiekben, hogy az idei összeíráson való részvételnek nagyon nagy tétje van a város és a magyar lakosság jövőjére nézve. „Most talán fontosabb, mint valaha, hogy minden lakos vegyen részt a népszámláláson, és az etnikumra, vallásra vonatkozó kérdésekre megfelelő választ adjon. Jó lenne, ha sikerülne megugrani a 20%-os küszöböt” — fogalmazott a településvezető, aki mindenkit arra szeretne biztatni, hogy vegyen részt a kérdőívek önkitöltős szakaszában egyénileg, otthon vagy az összeírópontok valamelyikén.

Egyébként a városban nemrég adták át a nagyközönségnek azt az új építésű kultúrotthont, amely négyszáz látogatót képes befogadni. Az épületet kimondottan kulturális rendezvények számára tervezték, az amfiteátrum színházi székekkel van ellátva, és megfelelő színpaddal rendelkezik. A városvezetés igyekszik színes programokkal megtölteni a létesítményt, amely több mint egymillió eurónak megfelelő összegbe került, és az Országos Befektetési Tanács (CNI) jóvoltából valósult meg. „A régi kultúrotthonról sem feledkeztünk meg, azt az ingatlant megpróbáljuk saját forrásokból rehabilitálni. Egyelőre a belső tereket hozzuk rendbe, és terveink szerint különböző ünnepségeknek, családi rendezvényeknek fog majd otthont adni” — részletezte az alpolgármester.

A településvezetés a jövő tervezésekor a városban élő fiatalokra is gondol, hiszen a polgármesteri hivatal munkatársai új óvoda és bölcsőde építésére készítettek pályázatokat. Emellett fel kívánnak újítani legalább 22 kilométernyi, helyi érdekeltségű utat is. Az útburkolat aszfaltozására Erdődhegyen és Oláhgyűrűsön lenne nagy szükség. Nuszer az infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban arról is beszélt, hogy az ivóvíz- és szennyvízhálózatot is bővítenék azokon a településrészeken, ahol erre szükség van. A városban és Oláhgyűrűsön nemsokára el is készülnek bizonyos szakaszok. Ottjártunkkor éppen a kanalizáláshoz elengedhetetlen csöveket fektették le a munkások az egyik erdődi mellékutcában. Továbbá a gázvezetéket is bővíteni szándékoznak Gyűrűs, illetve Lajosmajor (Baba Novac) irányába.

Végh Balázs

Cookie