×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Indulnak a zarándokok és zarándokvonatok Csíksomlyóra

2023.05.25 - 19:39
Megosztás:
Indulnak a zarándokok és zarándokvonatok Csíksomlyóra
„Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!” – ez az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú jelmondata, amelyet Assisi Szent Ferenc egyik imájából választottak a ferences rend 800 éves évfordulója alkalmából. A zarándokok közül sokan már elindultak Csíksomlyóra, akárcsak 900 utasával a Boldogasszony Zarándokvonat, amelyet hagyományosan népzenével és tánccal fogadtak Erdély fővárosában, Kolozsvárt.

Csütörtökön kora délelőtt a budapesti Keleti pályaudvarról indult el a 10. Boldogasszony Zarándokvonat, rajta pedig 900-an indultak lélekutazásra Csíksomlyóra — a zarándokokkal tart Felföldi László pécsi megyéspüspök is, aki indulás előtt megáldotta az utasokat. 

hirek/2023/majus/zarandokvonat/2.jpg

A szerelvény kora délután gördült be Kolozsvárra, ahol az állomáson a fogadó-sokadalom mellett — amelynek legidősebb tagja egy 95 évs széki bácsi volt — Marosán Csaba színművész, László Attila Kolozs-Dobokai főesperes, Vákár István a Kolozs Megyei Tanács alelnöke és Grezsa Csaba főkonzul köszöntötte a zarándokokat a helyiek nevében, akiket ezúttal is népzenével és néptánccal vártak. 

hirek/2023/majus/zarandokvonat/4.jpg

Felföldi László megyéspüspök a zarándokok nevében köszönte meg a szeretetteljes fogadtatást, Juhos Ferenc verbita szerzetes pedig közös imára hívta a jelenlévőket.

hirek/2023/majus/zarandokvonat/3.jpg

A szervezők idén 300 000 zarándokot várnak a szombati, hagyományos búcsúba a Nyeregbe — a zarándokok biztonsága érdekében Csíkszereda önkormányzata idén is forgalomkorlátozást, a búcsú napján pedig a már megszokott helyszíneken teljes útlezárást rendelt el. Új intézkedésként külön parkolóhelyet jelöltek ki a szekerekkel érkezők számára is, a szekerek ugyanis idén nem mehetnek ki a hegynyeregbe, számukra a csobotfalvi közbirtokosság udvarán, a Somlyó-hegy Fitód felőli lábánál, valamint a Kígyóspusztán jelöltek ki „parkolóhelyeket”.

hirek/2023/majus/zarandokvonat/5.jpg

A zarándokok által használt csíksomlyói útvonalakat május 26-án, pénteken 22 órától lezárják az autós forgalom előtt, majd a búcsús tömeg elvonulását követően fokozatosan visszaadják a forgalomnak.

hirek/2023/majus/zarandokvonat/6.jpg

A szervezők ugyanakkor a zarándokok figyelmébe ajánlják a Csíksomlyó nevű telefonos alkalmazást is, amelyen minden fontos információt megtalálhatnak.

hirek/2023/majus/zarandokvonat/8.jpg

456 éve búcsújáró hely 

Immár 456 éve minden igaz magyar szíve Csíksomlyóra húz, írják közleményükben a szervezők, hogy a búcsú részvevői itt találják meg „küzdelmes, vergődő életük vigaszát, reményét és támaszát". A zarándok „úgy jön ide, mint a bajba jutott, aggódó, félő gyermek az édesanyjához. Ide hozza könnyeit, gyászát, bánatát s kevéske örömét, és reménykedve kéri anyai oltalmát küzdelmes életéhez. Ide hozzák a férfiak küzdelmekben megkopott lelküket, meggyengült hitüket. Az édesanyák kevés örömüket és sok bánatukat, tengernyi könnyüket s aggodalmakban összezsugorodott szívüket. Ide vonszolják az öregek elfogyó erejüket, homályosodó szemeiket, elfáradt szívük reménykedő dobbanásait. Ide hozzák az ifjak és leányok szép bizakodásukat, s támaszt kérnek égi Anyjuktól jövőjükhöz és keresztény jövőjük beteljesedéséhez.” – fogalmaznak.
A fogadalmi búcsú főcelebránsa dr. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, ünnepi szónoka pedig Urbán Erik ferences tartományfőnök lesz. Az idei csíksomlyói búcsún részt vesz Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa, Albert Schmucki definitor generális, illetve Felföldi László pécsi megyéspüspök, Kerekes László segédpüspök és Tamás József nyugalmazott segédpüspök is.

hirek/2023/majus/zarandokvonat/10.jpg

A csíksomlyói pünkösdi búcsú részletes programja

Május 26., péntek

18 órától nyitószentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ.
Péntekről szombatra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban.

Május 27., szombat

7.30 – szentmise a kegytemplomban;
10.00 – ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál;
10.30 – a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a Nyeregbe;
12.30 – ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál;
17.00 – csángó mise a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be;
18.00 – pünkösdi vigília-szentmise a kegytemplomban;
Szombatról vasárnapra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban.

Május 28., vasárnap, pünkösd, a Szentlélek eljövetele

A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 7.00, 8.00, 10.30 és 18.00 óra.

A 10.30-kor kezdődő szentmise szónoka Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa lesz. Ünnepi üzenetét olasz nyelvről Orbán Szabolcs ferences atya fordítja.
16.00 – Találkozó a Ferences Nagycsalád tagjaival. Kérik, a részvételi szándékot jelezzék a Ferences programok Facebook-oldalon található űrlap kitöltésével. A szervezők ugyanakkor megjegyzik, természetesen az is részt vehet a találkozón, aki előzetesen nem regisztrál, de az űrlap kitöltése a segítségükre szolgál.

Május 29., pünkösdhétfő

A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 18.00 óra.
Minden szentmise előtt gyóntatás lesz.

Szabó Kinga Mária

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

hirek/2023/majus/zarandokvonat/9.jpg