×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Inasfoglalkoztatás: állami támogatás igényelhető

2020.11.21 - 14:00
Megosztás:
Inasfoglalkoztatás: állami támogatás igényelhető
A 16 éves személyek szakképzése és majdani munkába állítása a célja az inasprogramnak — tudatja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség.

Az inasprogram népszerűsítésére jelentős hangsúlyt fektetnek, annál is inkább, mivel a program az elemi iskolai végzettséggel rendelkező személyek szakképzését és alkalmazását is lehetővé teszi a 2005/279-es számú törvény módosításai által. Az inasképzés ezen lehetősége azért is dicséretes, mert megyénkben a regisztrált munkanélküliek 49,62 százaléka elemi iskolai végzettségű, illetve tanulmányokkal nem rendelkező, míg az állástalanok 27,93%-a általános iskolai végzettséggel rendelkezik.
Az AJOFM emlékeztet arra, hogy havi 2250 lejes állami támogatás jár a kezdő szakmunkást alkalmazó cégeknek, amennyiben ezek a 279/2005-ös törvényben leírtaknak megfelelő módon kötnek munkaszerződést inasmegbízatás címén a fiatallal. A munkaadó által igényelt, havi rendszerességgel utalt támogatást mindaddig folyósítja és utalja a cég államkincstári számlájára az AJOFM, amíg érvényben van az inasfoglalkoztatási egyezség a két fél között.
Az inasszerződés érvényességi idejét képzési szint alapján besorolt kategóriánként határozza meg az erről rendelkező törvény, ez hat hónaptól három évig tarthat attól függően, hogy a gyakornok az időszak lejártával a legalacsonyabb egyes vagy a legmagasabb négyes szintű minősítést kapja. Az inasjelöltet maximum 30 napos próbaidőre is lehet alkalmazni. A szakképzés ideje alatt a munkaadónak biztosítania kell a szükséges körülményeket a minőségi elméleti és gyakorlati oktatáshoz, majd a képzés végén igazolást kap az inas. A munkaügyi felügyelőség ugyanakkor arra is rávilágít, hogy az inasképzés idején a jelölt fizetése legalább az országos bruttó minimálbérrel megegyező kell hogy legyen, ugyanakkor azok a munkaadók, akik inasképzési szerződést kötnek, havi 2250 lejes támogatásban részesülnek a képzés teljes időszakára.

Sógor Beáta

 

Fizetni kell, ha bezár az óvoda, iskola
A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségen megerősítették: életbe lépett és alkalmazva van az a kormányrendelet, amelyik szerint fizetett szabadságra mehet az egyik szülő, ha nincs tanítás.
Közel ötezer szatmári munkanélküli
3,27% volt az országos munkanélküliségi ráta júliusban, 0,26%-kal magasabb, mint 2019 azonos időszakában. Szatmár megyében az országos átlagnál nagyobb, 3,32%-os munkanéküliséget mértek.
Szabad állások — középiskolai végzettségűeket keres a legtöbb cég
Százharmincöt állásba keresnek munkatársat szatmári cégek, mintha kezdene visszaállni a megszokott kerékvágásba a munkaerőpiac, de még mindig nem az igazi.
Cookie