×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Felfedező

Ikonikus épületünk, a székesegyház

2022.01.16 - 09:07
Megosztás:
Ikonikus épületünk, a székesegyház
Megújult építészeti köntösben és belső ragyogással, freskóinak kontrasztosabb felületű színeivel és a mai kor vallásturisztikai kívánalmaihoz méltó digitális standdal várja látogatóit és zarándokait a szatmárnémeti római katolikus székesegyház.

A kulturális-történelmi örökség szimbólumként, talán a város legtöbbet fényképezett épületeként a városi parkra néző impozáns, klasszicista homlokzatával Szatmár történelmének szemtanúja.
Csoportok idegenvezetését kínáló lehetőséget is biztosít a megújulás, kérésre Várady Lajos várja a diákcsoportok, turisták jelentkezését, hogy szemléletes történeteivel, tudásával felfedje a szobrok, festmények, relikviák, címerek mögött megbújó történelmet. Előzetes egyeztetés a 0040.746.534.814-es telefonszámon lehetséges.
A jelenlegi székesegyház helyén 1786–1789 között egy barokk plébániatemplom épült. Amikor 1804-ben, II. Ferenc császár és VII. Pius pápa korában e térség levált az egri egyházmegye területéről, és létrejött a szatmári egyházmegye, a templombelső szűkösnek bizonyult, és elkezdődött a székesegyház átépítése.

hirek/2022/januar/16/jezus-szent-peter-es-pal-restauralt-szobra.jpg
Jézus, Szent Péter és Pál restaurált szobra


Az első átalakítási munkálatok báró Fischer István (1804–1807) püspöksége idején kezdődtek, amelyet Klobusitzki Péter püspök folytat (1807–1821) és Hám János püspök fejez be 1837-ben.
A székesegyház főbejáratát a hat korinthoszi díszítésű oszlop teszi monumentálissá, fölöttük pedig a Megváltó, Szent Péter és Szent Pál szobrai őrködnek a város nyugalma fölött. A templom talapzati részein, beépített fülkékben Szent István és Szent László királyok szobrai láthatók.
A templom kupoláját, a mellékhajókat, a portálét és a két tornyot a XIX. század harmincas éveiben építették. Ezeknek az átalakításoknak köszönhetően vált klasszicista stílusúvá, miután kinézetét nyugodt monumentalitás, az antik elemek szabad alkalmazása, ünnepélyesség jellemzi. A templom belső terében a barokk stílus van túlsúlyban, de felfedezhetjük benne a klasszicista vonásokat és más stíluselemeket is.
A belső tér ékessége a Tomán Félix által 1905-ben, carrarai márványból készített főoltár, amelynek Krisztus mennybemenetelét ábrázoló festményét Pesky József (1795–1872) magyar festőművész készítette 1837-ben.
A kupola központi festményét, mely a 12 éves Jézust ábrázolja a jeruzsálemi templomban, 1836-ban Reidler János készíti, amit majd 1904-ben Scheuchl Tamás restaurál, amikor is az alsó szinten megjelenő papok és tudósok közé megfesti Hám János és Mészlényi Gyula püspökök arcképeit is.
A két mellékhajóban nagyszerű mesterségbeli tudással kivitelezett, nemes színvilágú festmények láthatók: Krisztus a kereszten és a Fájdalmas Szűz Mária.
A templombelső jobb oldali részében található a 2011. július 3-án boldoggá avatott Scheffler János emlékszobája és a földi maradványait tartalmazó síremlék is. A templombelső bal oldalán található a Hám János püspök földi maradványait tartalmazó síremlék. Ezek Sabău-Trifu Cristina tervei alapján készültek.

hirek/2022/januar/16/scheffler-janos-emlekszobaja.jpg
Scheffler János emlékszobája


A főbejárat fölötti karzaton található a Rieger Ottó budapesti orgonakészítőnél megrendelt, Haller Jenő tisztelendő által tervezett orgona, mely 1925-ben érkezett meg. Formája és díszítése szervesen illeszkedik a belső tér hangulatához, hármas tagolású ornamentikájának alkotóelemei — az oszlopocskák, párkányok, aranyozott szalagocskák — a kanonoki stallumok és a szószék motívumvilágával rokoníthatók.
A templom bal oldalán található régi sekrestye termeiben került kialakításra 2008-ban a Mészlényi Gyula püspök nevét viselő Egyházművészeti Múzeum, mely művelődéstörténeti és művészettörténeti szempontból számos értéknek ad otthont. Az állandó kiállításban egyaránt láthatunk festményeket, szobrokat, textíliát, liturgikus tárgyakat, zárdamunkát, votiv képeket, offereket. A múzeum Puskás Éva és Sulyok László restaurátorok munkája.


Az épület restaurálási munkálatait az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott projekt révén sikerült megvalósítani, melynek célja az épület, a homlokzat, a tetőszerkezet állagmegőrzése és restaurálása mellett a művészeti kő- és fémelemek megújítása, a történelmi örökséget látogatók számának növelése, ezáltal a városba érkező turisták számának növelése.


Forrás: A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye honlapja és a székesegyház turisztikai szórólapja

Összeállították: Márk-Nagy Ágota és Kovács Zsolt, Kulturális Turisztikai Iroda, Szatmár Megyei Múzeum

 

Carl Orff Carmina Buranajával megkezdődtek az idei városnapok
Jól mutatja, hogy mennyire szükség volt egy össznépi szabadtéri rendezvényre, hogy már a nulladik napon sokan érkeztek a szatmárnémeti új főtéri nagyszínpad elé, amely a városnapi nyitóünnepségnek adott otthont. Erős, de langyos szél fújt délután a főtéren, ami szellővé csendesedett a kezdésre.
Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Cookie